Päevatoimetaja:
Kristina Kostap

UURING KINNITAB Armastatud puuvili hoiab südame tervena

Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock

Uue uuringu kohaselt aitab just selle puuvilja igapäevane söömine parandada meie südame tervist. 

«Me teame varasematest uurimustöödest, et avokaado söömine on seotud südame-veresoonkonna haiguste riski vähenemisega,» ütles uuringus osalenud Penn State University doktor Janhavi J. Damani Healio.

Hiljuti Chicagos toimunud konverentsil Nutrition 2024 esitletud uurimus tugineb varasematele uuringutele, milles võeti luubi alla avokaado kasulikkus tervisele ja mille kohaselt võib avokaado parandada kardiovaskulaarseid riskitegureid, vähendades ühtlasi ka üldkolesterooli taset, vahendab New York Post.

Healio sõnul hindas Damani töörühm oma analüüsis igapäevase avokaado tarbimise mõju inimeste südame tervisele.

Uurimismeeskond hindas 969 inimese toitumise kvaliteeti, veresuhkrut, vererõhku, kehamassiindeksit, une kvaliteeti ja ka veres leiduvate lipiidide taset. Kõik eelmainitud mängivad olulist rolli kardiovaskulaarses tervises.

Teadlased leidsid, et südame tervise näitajad vähenesid eelkõige neil, kes säilitasid tavaks saanud eluviisi ning hoidusid avokaado tarbimisest. Avokaadot igapäevaselt tarbivatel inimestel täheldati seevastu une, toitumise ja ka vere sisalduse kvaliteedi tõusu. 

Halvimad toidud, mida enne magamaminekut süüa

Kofeiini sisaldavad joogid ja toidud on ühed peamised patuoinad, mis ei lase magama jääda. Kuigi iga inimese kofeiinitaluvus on erinev, võiksid jälgida, et ei tarbiks päeva jooksul rohkem kui 200–300 mg kofeiini. Kindlasti ei tasu õhtusel ajal juua kohvi, kui niigi uneprobleeme. Peale kohvi on kofeiini ka šokolaadis, energiajookides, karastusjookides ja tees.

Vastupidiselt levinud arvamusele, et pitsike kangemat paneb hästi magama, häirib alkohol tegelikult und. Pokaalike veini teeb küll uimaseks, kuid mõjub halvasti une kvaliteedile.

Õhtuseks söögiks ei sobi hästi ka rasvarikkad toidud, nagu krõpsud, praetud söögid ja jäätis. Rasva seedimisele kulub rohkem aega ja see hoiab kere pikalt ärkvel.

Selleks, et uni tuleks kosutav ja tekiks võimalus välja puhata, võiks õhtusöögi ja uinumise vahele jääda umbes kolm tundi. Kui oled sunnitud sööma väga hilja, siis tõsta endale vähem kui tavaliselt.

Märksõnad

Tagasi üles