Päevatoimetaja:
Kristina Kostap

PEAB TEADMA Just see on parim aeg tomatite kastmiseks

Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock

Tomatit on soojadel suvedel suhteliselt lihtne kasvatada. Soodsates tingimustes annavad nad maitsvat ja rikkaliku saaki. Viimane sõltub suuresti tomatite kastmise ajast.

Ekspertide sõnul tuleks tomateid kasta varahommikul, vahendab Express.co.uk.

See võimaldab lehestikku sattunud niiskusel enne päevakuumust kuivada, aidates seeläbi vältida taimehaigusi ja põletusi.

Rohke vihmasaju korral võib kastmise vahele jätta. Muudel juhtudel tuleks tomateid kasta iga päev. Käharad lehed võivad olla märk sellest, et taim ei saa piisavalt vett.

Tomatitaimedele meeldib päikseline, kuid varjatud asukoht. Seetõttu on oluline valida ka hea istutuskoht.

Kaval nõks aitab tomatitel kuumuse muretult üle elada

Tomatid vajavad kasvuks eredat päikest ja südasuviselt soojasid temperatuure. Ent kui temperatuur muutub väljakannatamatuks ning päike liiga tugevaks, lülituvad tomatitaimed üle ellujäämisrežiimile.

Ülekuumenemise tõttu hakkavad tomatid kehvemini kasvama ja valmivad viljad võivad lõhkeda.

Selle vältimiseks soovitab Briti aiandusekspert Chris Bonnett eemaldada tomatipõõsaste alumised lehed. Eksperdi kinnitusel aitab see lihtne, kuid väga oluline protseduur tomatitel kõrge kuumuse üle elada.

Alumiste lehtede eemaldamine vähendab veevajadust ja parandab õhuringlust, mis on kuuma ilmaga väga oluline, vahendab Vakarys Ekspresas.

Tomatilehed eemaldatakse tavaliselt siis, kui alumised lehed hakkavad kollaseks muutuma. Seda võiks kindlasti teha ka siis, kui ilmastikutingimused jõuavad kõrge temperatuurini.

Lisaks veele aitab see suunata vajalikke toitaineid kasvavate lehtede ja viljadeni. Kuna kuumastressis taim on haiguste ja kahjurite suhtes vastuvõtlikum, välistad lehti kärpides ka selle ohu.

Märksõnad

Tagasi üles