Päevatoimetaja:
Kristina Kostap

KASULIK TEADA Kuidas aru saada, et oliiviõli on halvaks läinud?

Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock

Oliivõli on hea seedeorganitele, südamele, veresoonkonnale ja nahale. Ent nagu heade asjade puhul ikka, saavad ka selle maitse ja aroom kord otsa.

Pärast villimist säilib oliiviõli keskmiselt 20 kuud ja seda arvestusega, et õli hoitakse õigesti. Kuumuse ja valguse mõjul võib ekstra neitsioliiviõli hakata rääsuma juba mõne kuu pärast. Sellist oliiviõli ei tohiks pikalt edasi kasutada, kuna keemilise protsessi läbinud õli võib seedetrakti häireid põhjustada. 

Oliiviõli puhul on oluline

Puuviljasus. Igal heal oliiviõlil peab olema värske vilja aroom. Lõppeks on oliivid ikkagi puuviljad. Seega peaks õli maitsema värskelt ja puuviljaselt.

Mõrudus. Oliivid on korjamisel hiiglavõimsalt mõrud. See tähendab, et iga kvaliteetne värske oliiviõli peab olema mõru, mida tajub hästi ka keele peal. 

Kibedus. See on see köhima ajav torge kurgus, mida tekitavad tervislikud fenoolühendid värskes kvaliteetses oliiviõlis.

Oliiviõli sisaldab klorofülli, mikroskoopilisi molekule, mis annavad oliividele nende rohelise värvitooni. Kui oliiviõli puutub kokku valgusega, käivitub protsess, mida nimetatakse fotooksüdatsiooniks, vahendab Daily Meal. Järk-järgult toimuv oksüdatsioon hakkab lagundama õlis leiduvaid kasulikke aineid. Nende komponentide lagunemisel tekivad vabad radikaalid, mida seostatakse diabeedi ja Alzheimeri tõve tekkega. Ühtlasi võivad need kaasa tuua seedetrakti häired.

Oliivid ning kvaliteetne oliiviõli peaksid omama aromaatset lõhna ja maitset. Kui need pole enam söömiskõlblikud, meenutab nende lõhn pigem liimi, kriiti, pahtlit või mootoriõli.

Oliiviõli säilivusaja pikendamiseks

  • Hoia seda jahedas ja pimedas kohas – näiteks köögikapis. Valgus ja soojus kiirendavad õli rääsumist, mistõttu ei tohiks õlipudelit kindlasti hoida näiteks aknalaual või ahju peal.
  • Keera kork kõvasti kinni. Hoia õhk oliiviõlist eemal, et ennetada õli oksüdeerumist.
  • Kui kahtled, nuusuta. Kõige paremini saad oliiviõli värskusest aru seda nuusutades, sest lõhn reedab kohe ära, kui see on pahaks läinud.

Oliiviõlil on erinevad kategooriad

Oliiviõlidel ja oliivijääkõlidel on kaheksa kategooriat:

ekstra-väärisoliiviõli (inglise extra virgin olive oil),

väärisoliiviõli (virgin olive oil),

lambiõli (lampante olive oil),

rafineeritud oliiviõli (refined olive oil),

rafineeritud oliiviõlist ja väärisoliiviõlist koosnev oliiviõli (olive oil composed of refined olive oils and virgin olive oils),

oliivijääkõli (olive-pomace oil),

töötlemata oliivijääkõli (crude olive-pomace oil),

rafineeritud oliivijääkõli (refined olive-pomace oil).

Tagasi üles