Päevatoimetaja:
Kristina Kostap

AITAB NALJAST Olümpiamängude korraldajad keelavad menuka toiduketi eined

Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock

Pariisi olümpiamängude korraldajad on võtnud sihiks tervisliku toidulaua. Tühjad kalorid ning ultratöödeldud toiduained on minevik ning au sisse on tõstetud hooajalised värsked saadused.

Olümpiakülas asuvale enam kui 15 000 sportlasele 200 riigist valmistatakse mängude ajal iga päev umbes 40 000 einet. Iga päev, 26. juulist kuni 11. augustini teeb olümpial süüa mõni tippkokk, sealhulgas mõned Michelini tärnidega pärjatud. Korraldajad sihivad jätkusuutlikkust ja keskkonnasõbralikkust, pannes suurt rõhku ka tervislikule toidulaule.

Sellest johtuvalt on sportlastele keelatud McDonalds'i eined. McDonald'si keeld tuleb vaatamata sellele, et see oli ainus toidukett, mida 2008. aastal kuldmedali võitnud Usain Bolt külastas. Kiirtoiduketi üks populaarsemaid tooteid – kananagitsad – on tänavu asendatud sojapõhise alternatiiviga.

Rahvuslikud erisoovid

Prantsuse toitlustusettevõte Sodexo Live!, mis hoolitseb olümpiakülas ja 14s Pariisi mängude toimumispaigas toidu eest, teatas, et on loonud kokku 500 retsepti. Sportlaste toidulaua eest hoolitsevatele Michelini tärniga tunnustatud kokkadele saab iga võistlev rahvas esitada erisoove. 

Suurbritannia delegatsioon palus näiteks korraldajatelt putru, korealased seevastu kimchit ning Hiina delegatsioon kleepuvat riisi. 

Mängude toidu- ja joogijuht Philipp Würzi sõnul on 30 protsenti olümpiamängude menüüst taimepõhine.  Päevapakkumistega kaasneb lai valik salateid, pastasid, grill-lihasid ja suppe. Püüdes pakkuda võimalikult palju valikuvõimalusi, põhinevad pakutavad toidud neljal maailmaköögil: Prantsuse, Aasia, Aafrika ja Kariibi mere piirkonna ning rahvusvahelised toidud.

Olümpiakülas on ka boulangerie ehk pagarikoda, mis toodab värskeid baguette’e ja mitmesuguseid muid leibasid. Päevas küpsetatakse kokku 800 baguette'i, mille kogupikkus peaks olema ligemale 6 kilomeetrit.

Tagasi üles