Päevatoimetaja:
Kristina Kostap

ENNE JA PÄRAST Vaata ja õpi, kuidas igavast karbist sai atraktiivne üürikorter!

Copy
Korter enne ja pärast.
Korter enne ja pärast. Foto: Ikea

Mitmekülgsus, hubasus ja funktsionaalsus paistavad silma oluliste kriteeriumidena nii üüri- kui ka müügikinnisvara puhul. Sisekujundaja jagab nõuandeid, mida silmas pidada, kui sisustad kinnisvara müügiks või väljarentimiseks.

Viimase aja trend näitab, et koduostjad ja ka üürnikud eelistavad täielikult sisustatud ruume vaid osaliselt sisustatud kodude ees. Nii ostjad kui rentnikud püüavad vältida kodu sisustamisega seonduvaid ebamugavusi ning hindavad aega, mis säästetakse täielikult sisustatud kinnisvara valimisel.

Sellistel juhtudel rõhutab sisekujundaja kodutunde loomise tähtsust ja soovitab kasutada mitmekülgseid ning ruumi säästvaid lahendusi. «Sageli on uutel hoonetel avatud planeering, kus tuleb ühte ruumi integreerida kolm erinevat funktsiooni: vaba aja veetmine, söögi valmistamine ja söömine. Samal ajal tuleb arvesse võtta näiteks elektripistikuid ja muid piiranguid ning samuti ka tulevaste elanike vajadusi,» selgitas IKEA sisekujundaja Anneli Saluste. Ta usub, et kodutunde saavutamiseks tuleb jälgida kolme põhireeglit.

Kasuta neutraalseid värve koos mõne eredama aktsendiga

Rentniku jaoks korteri sisustamisel ja eesmärgiga interjööri aja jooksul värskendada on soovitatav valida seintele, põrandale ja suuremale mööblile neutraalsed värvid. Samal ajal on lihtne soojust ja isikupära lisada mööbli, tekstiilide, tarvikute ja taimede abil. Selles korteris on kaks domineerivat värvi: must ja valge, mida elavdab roheline tugitool.

«Valisime integreeritud käepidemetega köögikapid, et tagada puhtuse ja korra tunne, mis on väikeses ruumis hädavajalikud. Samas saab muutuvate vajaduste või soovide korral teistsuguse välimuse jaoks kappide esiküljed igal ajal lihtsalt välja vahetada,» ütles Saluste.

Sisekujundaja juhib tähelepanu sellele, et villavaipade valik lisab ruumile soojust ja hubasust ning aitab ka funktsionaalseid alasid visuaalselt eraldada. See lähenemine on eriti soovitatav väikestes ruumides, kus on mitmeid erinevaid funktsioone.

Kavanda hoolikalt ja eelista funktsionaalset mööblit

«Väikestes ruumides on mõistlik valida lahendused, mis täidavad mitut funktsiooni. Näiteks võib ühendatud elutoas ja köögis raamaturiiul toimida nii köögikapi kui ka raamatute, lauamängude või muude esemete hoiuruumina,» soovitas sisekujundaja.

Ta jagab ka nutikat trikki – kapi ja raamaturiiuli võiks valida tumedas toonis. «Isegi väikeses korteris pole vaja tumedaid mööbliesemeid peljata. Pikad ja vertikaalsed tumedates toonides lahendused rõhutavad lae kõrgust ja loovad vertikaalsele ruumile visuaalse laienduse,» ütles Saluste.

Väikese ruumi kõrguse täielikuks ärakasutamiseks on soovitatav valida köögimööbel ja kapid, mis ulatuvad laeni. See lähenemine võimaldab hoiuruumi maksimaalselt kasutada ja soodustab segadusevaba keskkonda. Mis puudutab kompaktset söögituba, siis sisekujundaja valis sinna ümmarguse laua: «Olukordades, kus ruum on piiratud, võimaldab ilma nurkadeta laua valimine luua vajadusel rohkem istekohti. Siin valisime ühe jalaga ümara laua, mis mahutab mugavalt kuni kuus inimest.»

Vali hubased detailid kodutunde loomiseks

«IKEA poolt läbiviidud uuring «Kodune elu» näitab Eesti inimeste tugevat soovi tunda end kodus loodusega ühendunult. Isegi ilma rõdu või väliala juurdepääsuta saab selle ühenduse hõlpsasti saavutada taimede lisamisega. Koju rohelise nurga loomiseks soovitan lisada ühe suure taime koos mõndade väiksemate taimedega. Nende paigutamine erinevatel kõrgustel taimealustele või riiulitele moodustab vertikaalse rohelise oaasi,» soovitas sisekujundaja.

Ta soovitab koju looduse integreerimiseks valida looduslikke materjale, mis toovad tuppa sooja ja hubase meeleolu. Bambusest lambivarjud, linased kardinad, looduslikest kangastest padjakatted, puidust kastid ja punutud korvid on kõik sellised elemendid, mis mitte ainult ei kaunista tuba, vaid täidavad ka praktilisi eesmärke.

Kodutunde loomiseks soovitab sisekujundaja kaasata ka dekoratiivvalgustid, mis kiirgavad sooja ja tekitavad mõnusa valguse. «Hea idee on paigutada skandinaavlaste eeskujul aknalauale väikseid lampe,» lisas sisekujundaja.

Tagasi üles