Päevatoimetaja:
Kristina Kostap

Kuidas leida miljon eurot kortermaja renoveerimiseks?

Copy
Tehaseline renoveerimine Saue kortermaja näitel.
Tehaseline renoveerimine Saue kortermaja näitel. Foto: Timbeco Woodhouse / Erki Muhu

Renoveerimine on parim viis pikendada kortermajade eluiga ja vähendada energiakulusid. Täna on kooskõlastamisel kaks kliimaministri määruse eelnõud, mis võimaldaks kortermajade energiatõhususe tõstmiseks tehtavatele kulutustele toetust saada 55 protsenti ja Ida-Virumaal koguni 80 protsenti.

«Nüüd on põhjust teha teadlik valik tehaselise renoveerimise kasuks ka nende piirkondade korteriühistutel, kus tavarenoveerimise korral on toetuse määr olnud 50 protsenti, sest suurenenud toetusmäära tõttu on tehaseline renoveerimine nüüd ka seal põhjendatult mõistlikum. Tehaseline renoveerimine on kvaliteetseim ja tõhusaim lahendus ning kujuneb ka soodsaimaks valikuks igal pool Eestis,» suunab Eesti Puitmajaliidu juhatuse esimees Martin Talts korteriühistute esindajaid toetusmeetme avanemise eel valikut tegema.

Senisest kõrgemad toetusmäärad on seotud korterelamute rekonstrueerimisega, kus kasutatakse tehaselise renoveerimise lahendusi. Tegu on ülekaalukalt kõige kiirema ning kõige vähem kortermaja elanike rahu häiriva rekonstrueerimise meetodiga. Võrreldes tavapärase platsiehitusega säästab tehases toodetud fassaadielementidega rekonstrueerimine tellijale aega umbes 6 kuud.

Kontrollitud tehasekeskkonnas toodetakse hoone välisseinaelemendid (soovi korral ka katuseelemendid), mis sisaldavad juba soojustust, aknaid, ventilatsioonitorustikku ning lõppviimistlusega fassaadi. Valminud elemendid transporditakse objektile, kus need kinnitatakse olemasoleva hoone külge. Vahe tavapärase ehk kohapeal renoveerimisega on peamiselt selles, et kogu fassaaditöö tehakse tehases, platsil toimub ainult elementide monteerimine. See tagab kõrge kvaliteedi, lühendab ehitusaega ja vähendab ehitusvigade arvu.

«Eesti Korteriühistute Liit toetab igati korteriühistute soovi elamud riikliku rekonstrueerimistoetuse abil energiatõhusaks ja säästvaks renoveerida. Tehaseline rekonstrueerimine võimaldab seda teha kiiremini ja tõhusamalt kui varem,» kinnitab Eesti Korteriühistute Liidu juhatuse esimees Andres Jaadla.

Kredex avab augusti lõpus uue taotlusvooru, kus jagatakse 160 miljonit eurot rekonstrueerimistoetusi. Just Kredexi abiga ja toetuse taotlemise kaudu on ühistul võimalik leida suur osa renoveerimisrahast. 

6 sammu edukaks taotlemiseks valmistumisel:

  1. Kontrolli korterelamu seisukorda ja kaasa ekspert – alustada tuleks korterelamu tehnilise seisundi hindamisest ning vajaminevate tööde määramisest. Kui oma teadmistest ei piisa, on oluline kaasata eksperte.
  2. Koosta rekonstrueerimise lähteülesanne, eelarve ja ajakava – renoveerimistöid planeerides käsitlege maja tervikuna, keskendudes energiasäästule, ohutusele ja säilimisele. Oluline on mõelda ka hoone edaspidisele hooldusvajadusele, et vältida liigset koormust ühistule.
  3. Hinda ühistu finantsvõimekust ja uuri pangalaenu võimalusi – hoone rekonstrueerimisel annab parima tulemuse võimalikult terviklik lähenemine. Ehitustööde maksumus kujuneb reeglina selliseks, et lisaks ühistu omavahenditele on vaja kaasata ka laenuraha ja võimalusel riiklikku toetust. Võtke esialgsele eelarvele tuginedes ühendust pangaga, et uurida laenutingimusi ja summasid.
  4. Kutsu kokku ühistu üldkoosolek – planeerige ühistu üldkoosolek otsuste tegemiseks: valige ja kinnitage tehtavate ehitustööde pakett/nimekiri, laenu suurus ning volitage juhatus rekonstrueerimisprojekti läbi viima.
  5. Telli ehitusprojekt – võtke pakkumised ja tellige ehitusprojekti koostamine. Järgige, et ehitusprojekt vastaks toetuse nõuetele.
  6. Esita pangale laenutaotlus ja KredExile toetuse taotlus
Tagasi üles