Päevatoimetaja:
Kristina Kostap

UNUSTA ÄRA Soome spordiarst selgitab, miks ei tasu peale trenni mulliga vett juua

Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock

Suvine kuumus paneb organismi korralikult proovile. Iseäranis jõhker proovilepanek kaasneb trenniga, mil keha kaotab keskmisest rohkem vedelikku ja mineraalaineid. Selle korvamiseks tuleks gaseeritud jookidest eemale hoida.

Soome spordimeditsiini spetsialisti Jari Parkkari sõnul on ohutu keskmine südame löögisagedus kuumuses treenides vahemikus 100-130 lööki minutis. Kõrgem keskmine pulss võib põhjustada keha südametemperatuuri liialt järsku tõusu, vahendab Ilta-Sanomat.

Kehatemperatuuri tõus võib viia dehüdratsiooni ja kurnatuseni, mis on kõige sagedamini kuumuse ja treeningu põhjustatud probleem. Hoolitsemine oma vedelikutasakaalu eest võib päästa teid halva enesetunde ja väsimuse eest.

«Kuumuses hakkab südametemperatuur kiiresti tõusma ja keha alandab seda higistades. Kaotatud vedelik tuleb vedelikuga tasa teha,» ütleb Parkkari.

Parkkari sõnul on parim valik vedeliku tarbimise mõttes kas ise valmistatud või poest ostetud spordijook, mis sisaldab 3-8 protsenti glükoosi ja veidi soola.

«Valmista ise spordijook, lisades näiteks liitrile vett, lahjendatud mahla ja teelusikatäis soola,» soovitab Parkkari. Spetsialisti sõnul peaksime treeningu ajal ja peale trenni vältima gaseeritud jooke, näiteks mulliga mineraalvett. 

«Süsihappegaasiga joogid põhjustavad kergesti refluksprobleeme. Siis tõusevad happed söögitorusse, mis mõjutab autonoomse närvisüsteemi kaudu lihaseid ja põhjustab väsimustunnet,» selgitab Parkkari.

Tagasi üles