Päevatoimetaja:
Kristina Kostap

Läänemere põhjast leiti midagi, mis ei pidanuks seal olema

Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock

Poola uurimisrühm leidis Rootsi rannikult heas seisukorras vraki. Sukeldujatele juhuslikult silma jäänud laevavare peitis endas ootamatut varandust.

Poola sukeldujad avastasid möödunud nädalal Läänemerest Rootsi territoriaalvetest vraki, mis oli ääreni täis šampanjat, kirjutab MTV Uutiset. Tundmatu vraki asukoht on Ölandist 20 meremiili ehk 37 kilomeetrit lõuna pool.

Vrakist leiti vähemalt sada pudelit šampanjat ja savipudelites mineraalvett, vahendab Ilta-Sanomat. Lisaks šampanjale ja veele avastasid sukeldujad laevalt ka portselani. Arvatakse, et põhja läinud laeva näol oli tegu kaubalaevaga.

«Olen 40 aastat sukeldunud ja tavaliselt leidub vrakkides üks või kaks pudelit. Esimest korda leidsin vraki, millel oli nii suur last, ütles Tomasz Stachura, Baltictech sukeldumisgrupi juht.

Savipudelitel oli säilinud tootja kaubamärk ja need osutusid ettevõtte Selters pudeliteks. Tegemist on Saksa tootjaga, mis tegutseb tänase päevani. Kaubamärk oli konkreetsele ajaperioodile omane ja võimaldas teadlastel järeldada, et mineraalveesaadetis pakendati ajavahemikus 1850-1867.

19. sajandil käsitleti mineraalvett nagu ravimit ja seda võisid juua vaid siniverelised, ütles Stachura BBC-le. Mineraalvee väärtus oli nii suur, et selle transporti jälgis ja saatis politsei.

Tagasi üles