:format(webp)/nginx/o/2024/07/29/16252565t1hf0d4.jpg)
Toitumisel on väga suur mõju jämesoolevähi riskile, võrreldes paljude teiste vähiliikidega.
Toitumisel on väga suur mõju jämesoolevähi riskile, võrreldes paljude teiste vähiliikidega.
Loogika on siinkohal väga lihtne: kõik, mida me sööme või joome, läbib soolestikku. Soome onkoloog Leena Vehmaneni sõnul puutuvad toidus sisalduvad kantserogeensed või muud vähktõbe stimuleerivad ühendid otseselt kokku soole limaskestaga.
Selleks, et vältida ülekaalu, mis suurendab omakorda jämesoolevähi riski, peaksite oma toidust vähendama kõike, mis sisaldab keskmisest rohkem suhkrut ja rasva. Toitumise üksikutest komponentidest suurendavad kõige enam jämesoolevähi riski kõrgelt töödeldud lihatooted.
«Kõige selgemalt on vähirisk seotud töödeldud lihaga. Lihatoodete valmistamine kõrgel temperatuuril tekitab kantserogeenseid ehk vähki põhjustavaid ühendid,» ütleb Vehmanen.
Alkohol suurendab samuti jämesoolevähi riski. Selle võimalikuks põhjuseks on alkoholis sisalduv etanool, mis muutub organismis atseetaldehüüdiks. Nii etanool kui ka atseetaldehüüd on Rahvusvahelise Vähiuuringute Agentuuri (IARC) klassifikatsiooni kohaselt kantserogeensed ühendid.