Päevatoimetaja:
Kristina Kostap

HOIA END See armastatud toiduaine suurendab ohtliku vähi tekkeriski

Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock

Toitumisel on väga suur mõju jämesoolevähi riskile, võrreldes paljude teiste vähiliikidega. 

Loogika on siinkohal väga lihtne: kõik, mida me sööme või joome, läbib soolestikku. Soome onkoloog Leena Vehmaneni sõnul puutuvad toidus sisalduvad kantserogeensed või muud vähktõbe stimuleerivad ühendid otseselt kokku soole limaskestaga. 

Riski haigestuda jämesoolevähki suurendavad:

  • töödeldud lihatooted, nagu peekon ja vorstid,
  • punane liha,
  • vähene kiudainete tarbimine,
  • vähene kaltsiumi tarbimine,
  • alkohol.

Kõige selgemad tõendid on seotud töödeldud lihaga

Selleks, et vältida ülekaalu, mis suurendab omakorda jämesoolevähi riski, peaksite oma toidust vähendama kõike, mis sisaldab keskmisest rohkem suhkrut ja rasva. Toitumise üksikutest komponentidest suurendavad kõige enam jämesoolevähi riski kõrgelt töödeldud lihatooted.

«Kõige selgemalt on vähirisk seotud töödeldud lihaga. Lihatoodete valmistamine kõrgel temperatuuril tekitab kantserogeenseid ehk vähki põhjustavaid ühendid,» ütleb Vehmanen.

Alkohol suurendab samuti jämesoolevähi riski. Selle võimalikuks põhjuseks on alkoholis sisalduv etanool, mis muutub organismis atseetaldehüüdiks. Nii etanool kui ka atseetaldehüüd on Rahvusvahelise Vähiuuringute Agentuuri (IARC) klassifikatsiooni kohaselt kantserogeensed ühendid.

Märksõnad

Tagasi üles