Päevatoimetaja:
Kristina Kostap

LÕPETA KOHE Rootsi profikokk avaldab suurima vea, mida inimesed pastat keetes teevad

Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock

Rootsi armastatud koka ja toiduguru Filip Pooni sõnul rikub üks üleliigne liigutus pasta maitse ja tekstuuri. 

«Ma näen, et liiga paljud kokad lisavad pastavette oliiviõli või rapsiõli, et see ei keeks üle, aga ei tohi! See rikub kogu roa,» ütleb ta.

Laialt levinud arvamus, justkui aitaks toiduõli ennetada pasta kokkukleepumist, ei vasta nimelt Pooni sõnul tõele. Milleks raisata kvaliteetset ja kallist õli nipile, mis tegelikkuses ei töötagi?

Lisaks muudab õli pasta pealispinna kastme jaoks libedaks, takistades kastmel pasta külge kinnitumast ning rikkudes sedasi ka selle hõrgu maitse. Pasta keeduvett võiks lihtsalt aeg-ajalt segada, sedapidi võid olla kindel, et pasta ei kleepu kokku, vahendab Iltalehti.

Profikoka salanipp

Selmet raisata kasulikku ja kallist oliiviõli, soovitab Poon üht teist majapidamistes levinud koostisosa, kirjutab Afton Bladet. «Töötage happega. Lisage kas või törts äädikat või veini, paarist-kolmest tilgast piisab. Hape aitab tõsta maitset ja muudab toidud kergemaks, tervislikumaks ja värskemaks,» soovitab Poon.

Kasuta suurt potti

Pastat tuleb keeta piisavalt suures potis ja sobivas koguses veega, mis laseb pastal ühtlasemalt keeda. Rohke potiruumi korral ei kleepu pasta poti seinte ega ka üksteise külge. Keskmiselt tuleks 100 grammi pasta kohta arvestada umbes 1 liitri veega. Keetmise ajal imendub osa veest pastasse, osa sellest aurustub. Pasta peab olema keetmisel üleni veega kaetud, kirjutab TVNET.

Ära unusta soola

Oluline on lisada pasta keeduvette soola. Lisa soola vette juba enne, kui vesi üldse keema hakkab. Kas sool on kohustuslik? Itaallased saadavad su ilmselt pikalt, kui oled unustanud soola lisada.

Järgi juhiseid

Vaadake pastapaki küljelt keetmisaega ja järgige seda täpselt. Pole midagi ebameeldivamat kui ülekeedetud pasta. Pastat keetes pole mõistlik poti juurest lahkuda. Pastat tuleb keemise ajal vähemalt kaks kuni kolm korda segada. Kõik, mis tõmbab tähelepanu eemale – telefon, sotsiaalmeedia, teleseriaal –, võib valmiva pasta murdosa sekunditega nässu keerata.

Märksõnad

Tagasi üles