Päevatoimetaja:
Kristina Kostap

LÕPETA KOHE Neid toite ei tohiks roostevabast terasest pannil valmistada

Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock

Roostevabast terasest nõud on saavutanud märkimisväärse populaarsuse tänu oma elegantsele välimusele ja vastupidavusele. Populaarsed pannid paraku iga roa valmistamiseks ei sobi.

Tomatikaste

Suure happesisaldusega toidud, nagu tomatikaste ja tomatimahl, võivad aja jooksul põhjustada värvimuutusi pannil. Samuti võivad need sõltuvalt panni seisukorrast eritada niklit ja kroomi. Seetõttu on tomatikastmetega roogade valmistamisel mõttekam kasutada näiteks emailitud, malmist või kleepumisvastaseid panne.

Munad

Munad kipuvad roostevaba terase pinnale kinni kleepuma. Seda eriti juhtudel, kui panni ei ole korralikult eelsoojendatud. Parim valik munade praadimiseks on kleepumisvastase kattega pann või hästi õlitatud malmpann.

Pannkoogid

Reeglina jäävad pannkoogid roostevabast terasest pannil küpsetades pinnale kinni, mistõttu on neid pea võimatu ringi pöörata. Parimad võimalused nende edukaks praadimiseks on mittenakkuva pinnaga kaetud pann või malmpann.

Kala

Kala võib iseenesest roostevabast terasest pannil valmistada, ent kala maitse ja tekstuuri huvides on parem seda vältida. Õrn filee võib kleepuda pinnale ja ümberpööramisel laguneda. Täpselt nagu munade ja pannkookide korral, on ka kala praadimiseks parim valik kas malmpann või mittenakkuva pinnaga pann.

Liha

Hoolimata sellest, et roostevabast terasest pann peab vastu suhteliselt kõrgetele temperatuuridele, on parem kasutada kõrgel kuumusel praadimiseks spetsiaalset grillpanni või paksude seintega mittenakkuva pinnaga panni. Sellisel juhul saab liha karamelliseerunud maitse ja eriti krõbeda kooriku.

Roostevabast terasest pannide ja pottide miinuskohad

  • Ei sobi köögivilja- või vürtsikate roogade jaoks, kuna need võivad reageerida metalliga, mille tulemuseks on kahjulike nikliühendite teke. Nikkel on tugev allergiat tekitav aine, millel on kantserogeensed omadused. 
  • Odavad roostevabast terasest nõud on sageli valmistatud madala kvaliteediga terasest, mis sisaldavad vase ja kroomi lisandeid. Keetmise käigus võivad need sattuda toitu ja lõpuks ladestuda organismi.
Tagasi üles