Päevatoimetaja:
Kristina Kostap

DIETOLOOG 3 pähklit, milles on rohkem valku kui munas

Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock

Pähklid sisaldavad palju kasulikke aineid, sealhulgas kiudaineid ja valku. Viimased parandavad seedimist, hoiavad kõhu kauem täis ning stabiliseerivad veresuhkru taset. Asjatundjate sõnul on need sedavõrd kasulikud, et ületavad oma valgusisalduselt isegi muna.

Kanamunade valgurikkus on kõigile teada – üks keedetud muna annab kuus grammi valku. Kuid tegelikult on teisigi maitsvaid ja tervislikke toiduaineid, mis sisaldavad isegi rohkem valku.

Maapähkel

  • 100 grammi maapähkleid sisaldab 26 grammi valku

Tehniliselt on maapähklite puhul tegu maa all kasvavate kaunvilja seemnetega, ent kuna nende kasutamisotstarve on tihtipeale sarnane pähklitega, vaadeldakse neid erinevates kultuurides kui pähkleid. Maapähklitel on kõrge toiteväärtus, eriline maitse ja tekstuur. 

Mandel

  • 100 grammi mandleid sisaldab 21 grammi valku 

Mandel täidab organismi energiaga tänu selle kõrgele antioksüdantide ja kiudaine sisaldusele, vahendab ТСН. Mandlite kasuks räägib lisaks see, et nad sisaldavad võrreldes teiste pähklisortidega rohkem valku, E-vitamiini, kaltsiumi ning B-grupi vitamiine, nagu riboflaviini (B2) ja niatsiini (B3). Peotäis mandleid varustab organismi 11 erineva toitainega ja katab 60 protsenti päevasest E-vitamiini vajadusest. Viimane mängib väga suurt rolli meie immuunsüsteemi tugevdamisel.

Pistaatsiapähklid

  • 100 grammi pistaatsiapähkleid sisaldab 15 grammi valku

Pistaatsiapähklites on rohkelt kaaliumi, mis aitab reguleerida vererõhku, vitamiini B6, mis toetab immuunsust, ja mangaani, mis osaleb luustiku moodustamisel. Pistaatsiapähklid on heaks tervislike monoküllastumata ja polüküllastumata rasvade allikaks. Ligi 90 protsenti rasvast neis pähklites on küllastumata, mistõttu on neid kindlasti parem eelistada kartulikrõpsudele.

Tagasi üles