Päevatoimetaja:
Kristina Kostap

JAHMATAV Armastatud maiusest leiti tervist kahjustavaid osakesi

Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock

Uus uuring toob päevavalgele jalustrabava asjaolu: nii šokolaad kui ka paljud kakao põhjal valminud tooted sisaldavad toksilisi raskemetalle, mida võib omakorda seostada mitme tervisehäda tekkega.

Paljud Ameerika Ühendriikide kakaotooted sisaldavad mürgiseid raskemetalle, hoiatab George Washingtoni ülikooli uus uuring.

Teadlased analüüsisid kaheksa aasta jooksul 72 kakaopõhist toitu - sealhulgas tumedat šokolaadi, mida sageli kiidetakse kui südame tervist toetavat maiuspala. Nad leidsid, et 43 protsenti toodetest sisaldasid piirmäärast kõrgemat plii kogust ning 35 protsenti neist ületas kaadmiumi piirnormi.

Üllataval kombel oli mahepõllumajandusliku märgistusega toodete plii- ja kaadmiumisisaldus kõrgem kui mittemahepõllumajanduslike toodete puhul, märkisid teadlased. Saastumine võib tulla pinnasest või tekkida tootmise käigus.

Üks portsjon raskemetalle sisaldavaid kakaotooteid ei pruugi kujutada endast märkimisväärset ohtu tervisele, kuid mitu portsjonit võib seda teha.

«Me kõik armastame šokolaadi, kuid on oluline nautida seda mõõdukalt, nagu ka teisi raskemetalle sisaldavaid toiduaineid, sealhulgas suurt kala nagu tuunikala ja pesemata pruuni riisi,» ütles uuringu juhtivautor Leigh Frame. Teadlane rõhutab, et šokolaadist ei pea siiski täielikult loobuma, kuid oluline on piirata kokkupuudet raskemetallidega ning tarbida šokolaadi mõõdukas koguses.

Pliiga kokkupuude võib põhjustada kõrget vererõhku ning aju- ja neeruprobleeme. Pliimürgistuse sümptomiteks on peavalu, kõhukrambid, kõhukinnisus, lihasvalu, unehäired, väsimus ja ärrituvus. 

Kaadmiumi mürgistus võib põhjustada külmavärinaid, palavikku ja lihasvalu. Krooniline kokkupuude võib põhjustada neeru-, luu- ja kopsuhaigusi.

Tagasi üles