Päevatoimetaja:
Kristina Kostap

KOHUSTUSLIK See hädavajalik samm tagab sügiseni lopsaka roosimere

Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock

Roos on lillede ja meie koduaedade kuninganna. Selleks, et nende silmailu võimalikult kaua kestaks, tuleb roose veidi tagant torkida.

Roosid pakuvad suvekuudel lõputut silmailu, ent selleks, et nende õied kauem õitseksid, soovitavad aednikud üht väikest salarelva. Rooside järjepideva õitsemise saladus peitub nimelt nende närpimises, vahendab Express.

Närpimise käigus eemaldatakse roosidelt kuivad ja surnud õied, et turgutada uute, veelgi tugevamate õite kasvu. Taim näeb seejärel palju parem välja ning suunab rohkem energiat uute õite kasvatamisesse. Lisaks vähendab see võimalust, et roos mõne haiguse üles korjab, või et kahjurid seda ründavad.

Õisi ei tohi jõuga maha rebida, vaid selleks tuleb kasutada teravaid aiakääre, mis tagavad puhta lõike, kuna selline lõikepind kasvab ruttu kinni, vähendades jällegi taime haigestumise riski. Lõige ise tuleb teha esimese õiele järgneva lehe juures.

Nipp puudutab ainult neid roosiliike, mis õitsevad suvel rohkem kui korra, nagu näiteks Inglise roosid. Õigesti tegutsedes õitsevad sellised sordid suvi läbi.

Märksõnad

Tagasi üles