Päevatoimetaja:
Kristina Kostap

UNUSTA KEEMIA Laialt levinud taim pakub tõhusat kaitset sääskede vastu

Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock

Poodides müüdavad tõrjevahendid sääske ei heiduta, mistõttu tuleb otsida lahendust loodussõbralikest vahenditest. Teeservadel, karjamaadel, niitudel ja ilutaimena aedades kasvav taim pakub õnneks taskukohast, ent tõhusat kaitset verejanuliste putukate vastu.

Harilik raudrohi on korvõieliste sugukonna raudrohu perekonda kuuluv mitmeaastane rohttaim, mida kasutatakse nii ilu- kui ravimtaimena. Taimel on nii põletikuvastaseid kui antimikroobseid omadusi, muutes selle tõeliseks võlutaimeks.

Kuidas end sääskede eest kaitsta?

Raudrohu looduslikud õlid tõrjuvad sääski ja teisi tüütuid putukaid tõhusamalt kui mistahes keemilised tõrjevahendid, kirjutab Vakarys Ekspresas. 

Selleks tuleb peotäis lehti (mitte õisi) käte vahel väikeseks palliks rullida. Valminud lehepall lõhnab meeliülendavalt ning seda tasub enne riietumist kehale hõõruda. 

Asendamatu võlutaim

Raudrohi aitab alandada vererõhku ning korrastada neerude tööd, vereringet ja südametegevust, vähendab menstruatsioonivaevuseid ning valusid pea-, kukla- ja seljapiirkonnas. Raudrohutee on hea rögalahtisti, teest on abi köha ja külmetushaiguste korral. Raudrohul on põletikuvastane ja verejooksu tõkestav toime. 

Tähtsamad ained raudrohus on eeterlikud õlid, näiteks hamasuleen, mõruaine ahhilliin, K-vitamiin ja betaiin. Eeterlikud õlid on bakterite-, viiruste- ja seentevastase toimega. Betaiin soodustab maksa- ja närvirakkude ainevahetust. Ta suurendab seedenõrede eritumist, seega soodustab seedimist ja vähendab kõhugaaside teket. Soolestiku silelihased lõõgastuvad ja krambitaolised valud vähenevad.

Allikas: Maaelu

Tagasi üles