Päevatoimetaja:
Kristina Kostap

KEERULISED AJAD Kohviube ähvardab uus hinnatõus

Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock

Kohvikasvatajad ja -röstijad elavad kohvi hinnatõusu hirmus. Kehvad ilmastikuolud tähendavad reeglina veelgi kehvemat saaki. See aga annab tunda tarbija rahakotis.

Tomas Edelmann, neljanda põlvkonna kohvikasvataja ja rahvusvahelise Coffee Farmer's Co-op'i asepresident, ütles, et kuigi nende varjus kasvatatud kohvi tootmismeetod on põuakindlam, põhjustas tavapärasest pikem kuivaperiood, mille põhjuseks ta nimetab kliimamuutusi, sel aastal oluliselt väiksema saagi.

«Kui sul ei ole õigeid ilmastikuolusid, ei saa sa ka õiget toodangut,» ütles ta. «Ja kui saagikus on väike, siis ilmselgelt tõusevad ka tootmiskulud.»

Kõrgemad tootmiskulud võivad põhjustada kohvi hinna inflatsiooni ning paadunud kohvisõbrad peavad tulevikus lemmikjoogi eest rohkem maksma.

Röstijad ja kohvieksperdid kardavad, et üleilmsed kliimamuutused vähendavad kohviubade pakkumist, viies hinna tarbija jaoks lakke.

Rahvusvaheline Kohviorganisatsioon (ICO) et ICO koondindikaatorhind – ülemaailmse kohvitööstuse peamine võrdlushind – saavutas 13 aasta kõrgeima taseme, olles keskmiselt 226,83 USA senti ehk umbes 2,27 dollarit (2,10 eurot) poole kilo kohvi kohta.

«Kohv on väga keeruline kaup. Osaliselt on see tingitud sellest, et hinda mõjutavad mitmed pakkumise ja nõudluse raamistikud,» ütles Ryan Delany,  Ameerikas asuva Coffee Trading akadeemia asutaja ja peaanalüütik. Tema sõnul ei ole maailmas lihtsalt piisaval hulgal kohvi.

Kliimamuutusest pole pääsu

«Kohv on temperatuurimuutuste suhtes tundlikum kui paljud teised põllukultuurid,» ütles Michael Hoffmann, Ameerika Ühendriikide Cornelli ülikooli põllumajandus- ja bioteaduste kolledži emeriitprofessor. 

«Kliimamuutused muutuvad üha hullemaks. Kujutage vaid ette karmimat ilma, temperatuuri tõusu ja otsest mõju kohviistandustes töötavatele inimestele. Tõenäoliselt läheb kohv tarbijate jaoks lihtsalt kallimaks,» nentis ta.

Tagasi üles