Päevatoimetaja:
Kristina Kostap

UURING Vaata, kui suur osa rahvast ostab kodutehnikat järelmaksu või laenuga

Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock

Eesti inimeste seas on levinud kodumasinate ja elektroonikaseadmete soetamine järelmaksu või mõne teist liiki laenu abil. Kui suur osa rahvast tegelikult võlgu elab?

Ligi pool ehk 49 protsenti laenuvõtjaist ei osta tehnikat kohe välja, vaid kasutab selleks erinevaid finantseerimise lahendusi, selgus Rahapood.ee ja Norstati poolt läbi viidud Eesti inimeste finantskäitumise uuringust.

Ligi pool ehk 49 protsenti uuringus osalenud laenuvõtjaist märkis, et nad ei saa vajaminevaid kodumasinaid ega elektroonikaseadmeid, näiteks uut mobiiltelefoni või pesumasinat, osta koheselt välja, vaid on sunnitud selle soetama järelmaksu või mõne muu tarbimislaenu abil. 33 protsenti laenu võtjatest tunnistas, et kasutab järelmaksu või laenu ka remondi eesmärgil, kodusisustuse ja mööbli ostmiseks.

«Järelmaksuga ostjate arv on jahmatavalt suur. Järelmaks võib olla küll mugav ja kiirelt realiseeritav laenutoode, ent kindlasti ei ole ta kõige soodsam krediidilahendus, mis tähendab, et paljud Eesti inimesed maksavad soetatud kodumasinate või elektroonika eest oluliselt rohkem võrreldes alternatiivsete krediidilahendustega,» ütles Svea Finance ASi poolt opereeritava Rahapood.ee arendusjuht Tanel Lassik.

Järelmaksu ja tarbimislaenu kasutavad kõige rohkem inimesed, kes elavad Võrumaal (83 protsenti uuringus osalenud laenuvõtjaist) ja Ida-Virumaal (63 protsenti), kõige vähem aga Valgamaa (17 protsenti) ja Viljandimaa (27 protsenti) elanikud.

Lassiku sõnul on järelmaksude puhul tegemist suhteliselt lühiajaliste kohustustega, mida võetakse tavaliselt paariks-kolmeks aastaks, kuid krediidi kogukulu on seejuures alternatiivsest krediidilahendusest oluliselt kõrgem, mis teeb järelmaksust kalli finantseerimise vahendi. Kallidus ei sõltu mitte krediidilepingul toodud intressimäära numbrist, vaid selle arvutamise loogikast. Valdaval osal järelmaksude puhul käib intressiarvestus lepingu algsumma alusel, mitte aga krediidijäägilt arvestatuna.

26 protsenti uuringus osalenud laenuvõtjaist märkis, et on kasutanud laenu- või järelmaksutooteid ka auto- või mototehnika ostuks.

Kui laenu võtmine vajalike kulutuste tegemiseks või eesmärkide täitmiseks on vältimatu, soovitab Lassik turul lahtiste silmadega ringi vaadata ning võrrelda erinevate pakkujate laenutooteid ja tegelikku krediidikulu näitavaid kriteeriume.

Tagasi üles