Päevatoimetaja:
Kristina Kostap

JÕHKER Eramaja põleng tõi kaasa pea poolemiljonilise kahju

Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock

Tänavu kevadel Kagu-Eestis eramajas puhkenud põleng tõi kaasa enam kui 400 000-eurose kahju, mis on PZU Kindlustuse jaoks tänavu esimese poolaasta suurim kodukindlustuse kahjujuhtum.

Eramaja tulekahju sai alguse ruumis, kus paiknes suitsuahi, milles suitsutati tulekahju puhkemise hetkel kala.

«Suurte kahjustuste ja tulekahju kiire leviku tõttu on võimatu tulekahju põhjust üheselt määrata. Põlengu kõige tõenäolisem põhjus on suitsuahju süsteemis tekkinud rike või korstna ja suitsuahju ühenduslõõris tekkinud tahmapõleng, mis süütas hoone puitkonstruktsioonid,» rääkis PZU Kindlustuse varakahjude grupi juht Marge Habakukk. Tule kiirele levikule aitas kaasa ka lõhkenud kodugaasi balloon. Põlengu tagajärjel sai üks inimene viga ja kiirabi toimetas ta haiglasse.

«Põhiline, mida taoliste tulekahjude ärahoidmiseks teha, on kütte- ja muude seadmete regulaarne kontroll ja hooldus,» märkis Habakukk. «Paraku kiputakse seda unarusse jätma ja paljudel juhtudel ongi selle tagajärjeks põleng,» märkis Habakukk.

«Kindlustus aitab küll tekkinud kahju hüvitada, ent sellegipoolest on kodu tulekahju äärmiselt traumeeriv üleelamine, millest toibumine võtab väga palju aega. Halvemal juhul võib tulekahju lõppeda ka traagiliselt.»

Külmkapp süütas Pärnumaal korteri

Teine suur kahjujuhtum leidis aset suve alguses, kui Pärnumaal asuva maja teise korruse korteri köögis süttis külmkapp. Põlengu tagajärjel sai tule- ja kuumakahjustusi korteri köök ning tahmakahjustusi kogu ülejäänud korter. Kustutusveest sai kahjustada ka maja esimesel korrusel asuv korter. Tulekahju tagajärjel tekkis ligi 60 000 euro suurune kahju.

«Külmkappide põlenguid tuleb meie praktikas ette kahel-kolmel korral aastas, ent ka nende puhul kehtib põhimõte, et parim ennetus on kvaliteetne seade ja selle regulaarne hooldus,» sõnas Habakukk. Ta lisas, et antud juhul süttis köögis eraldiseisev külmik.

«Eraldiseisvat külmikut, eriti just sellist, mille soojusvaheti pole külmiku tagaseina sees, tuleb regulaarselt puhastada, sest soojusvahetile ja kompressorile kogunenud tolm võib viia ülekuumenemise ja süttimiseni,» märkis Habakukk. «Vanem külmik tasuks lasta ka tehnikul üle kontrollida ja kindlasti ei tohi edasi kasutada seadet, mis näib olevat rikkis.»

Tagasi üles