Päevatoimetaja:
Kristina Kostap

ŠOKEERIV AVASTUS Paljudes meie igapäeva toiduainetes leidub ohtlik kemikaal

Copy
Perkloraat häirib kilpnäärme võimet absorbeerida joodi, mis on hormoonide tootmiseks oluline mineraal.
Perkloraat häirib kilpnäärme võimet absorbeerida joodi, mis on hormoonide tootmiseks oluline mineraal. Foto: Shutterstock

Värske tarbijakaitseorganisatsioon Consumer Reports on hiljuti teinud uurimuse, mis kinnitab, et raketikütuse tootmises kasutatavat kemikaali perkloraat leidub laialdaselt mitmesugustes toiduainetes, sealhulgas imikutoidus, kiirtoidus ning värsketes puu- ja köögiviljades. Probleem on olnud päevakajaline juba pikemat aega, millest eriti peaksid mures olema lapsevanemad ja rasedad naised. 

Perkloraat on kemikaal, mida kasutatakse raketikütuse ja ilutulestiku tootmisel. Consumer Reports on leidnud perkloraati umbes 67 protsendil testitud toiduainetest, mille hulka kuuluvad ka kiirtoidukohtadest pärinevad toidud. 

Selle ainega kokkupuutumine võib tekitada probleeme kilpnäärmega ning ajukahjustust lootel ja vastsündinutel. 

«Leidsime kõrgeimad perkloraaditasemed teatud kiirtoitudes ja toodetes, kuid kõige muret tekitavam oli keskmine perkloraaditase imikute ja laste toiduainetes,» teatab Consumer Reports oma raportis. Mõned imikute ja laste toidud, mille perkloraaditasemed on eriti kõrged, võivad ületada kiiresti ohtliku piiri. 

Uurimuses tuvastatud perkloraadi tase varieerus vahemikus 2 kuni 79 osa miljardist. Kuigi need tasemed ei ole kohe ohtlikud, võivad need pikaajalisel kokkupuutel ohtlikuks kujuneda. 

Kõrgemaid perkloraaditasemeid on täheldatud toiduainete puhul, mis on pakendatud plastpakendisse – nende keskmine tase on 54, samal ajal kui laste toiduainetes on keskmine tase 19,4 osa miljardist. Tähelepanelik tuleks olla värskete puu- ja köögiviljade, kiirtoidu, pagari- ja piimatoodete, liha, mereandide ja mõne joogi puhul. 

2005. aastal on keskkonnakaitseagentuur seadnud päevaseks perkloraadiga kokkupuutumiseks kindla lubatud piiri, kuid Consumer Reports leiab, et see on tänasel päeval liiga kõrge ja pikas plaanis lausa tervisele ohtlik. Selle tõttu seab Euroopa toiduohutusamet selle oma normist veelgi madalamaks piiriks. 

Peamine mure seisneb laste ja rasedate naistega, kuna perkloraat, mis on kahjulik kilpnäärmehormoonidele, on olulised lapse aju arenguks ning nende tootmist takistavad häired võivad avaldada lootele pikaajalisi tagajärgi. 

Tagasi üles