Päevatoimetaja:
Kristina Kostap

Hoia piip ja prillid! Oliiviõli hinnad sööstavad stratosfääri

Copy
Oliiviõli. Pilt on illustreeriv.
Oliiviõli. Pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock

Oliiviõli hinnad on teinud metsiku tõusu. Pooleliitrise väärisoliiviõli pudeli eest tuleb poes välja käia vähemalt kümme eurot ning peagi rohkemgi. 

Oliiviõli hinnatõusu taga on mitu tegurit, nagu nõudlus, tööjõukulud, kliimamuutused jne. Maailmas toodetakse umbes kolm miljonit tonni oliiviõli aastas. Euroopa Liit moodustab sellest ülekaaluka enamuse ehk keskeltläbi 1,9-2,5 miljonit tonni aastas. 

Peamised riigid, kust meile oliiviõli jõuab, on Hispaania, Itaalia ja Kreeka. Enam pole mingi haruldus maksta pooleliitrise pudeli eest kümme eurot ja rohkemgi. «Hinnatõus on tingitud mitmetest teguritest, sealhulgas kliimamuutustest, mis on kaasa toonud saagikuse olulise languse, eriti sellistes tippriikides nagu Hispaanias,» selgitab olukorda Bildile oliiviõlitööstust esindav Dieter Oberg.

Maailma suurima oliiviõlitootja Hispaania tootmismahud on kahanenud lausa ligi poole võrra, langedes 1,23 miljonilt tonnilt 780 000 tonnile. Põhjuseks peamiselt kliimamuutused. «Põua tõttu on oliividel vähem viljaliha, mis mõjutab saagikust ja kvaliteeti,» lisab Oberg. Isegi kui praegu istutatakse rohkem puid, ei saa probleemi kiiresti lahendada. Uuel oliivipuul kulub vilja kandmiseks kolm kuni viis aastat.

Umbes 67 protsenti kogu maailmas toodetud oliiviõlist pärineb EList. Itaalia ja Kreeka suudavad osaliselt täita Hispaania lünga. Lisaks suudavad ELi-välised riigid, nagu Türgi ja Tuneesia, järjest enam toota kvaliteetseid õlisid. Sellegipoolest on Hispaaniast pärit tootmise kõikumised märgatavad.

Tööjõukulud on kasvanud

«Suurimad kulutegurid on puude hooldamine ja saagi korjamine, mis moodustavad umbes 75 protsenti kogukuludest,» selgitab oliiviekspert Oberg. «Kui 20 aastat tagasi sai Hispaanias saagikoristaja päevas palka 20 euro ringis, siis praegu on see üle 60 euro. Sellele lisanduvad suurenenud energia- ja transpordikulud,» räägib Oberg ning kulude tõusul tema lõppu veel ei näe.

Tagasi üles