Päevatoimetaja:
Kristina Kostap

Mükoloog vastab põletavale küsimusele: kas seeni võib ilma lõikamata korjata?

Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock

Emake loodus pakub head seeneilma nõrkemiseni ning lootust on, et sel aastal on saak eriti pirakas. Vahel võib aga juhtuda, et satud metsas mükoloogilisele tõotatud maale, kuid mida ei ole, on nuga. Kas seeni võib maast välja sikutada või teeb see peenele mütseelile liiga?

Läti Riikliku Loodusmuuseumi botaanikaosakonna juhataja, mükoloog Inita Dāniele, ütles LSM-le, et kuna seened paljunevad eostega ja neil pole juuri, ei pea seeni ilmtingimata lõikama. Seened võib ka maapinnalt eemaldada, kuid seda tuleb teha väga ettevaatlikult, et mitte kahjustada mulla pinda, kuna mullas songimine ei tee kasu sealsetele organismidele ja seeneniidistikule.

Seente maast välja tõmbamine võib aidata ka seene liiki paremini määrata, sest sageli on seente eristatavad omadused näha just varre alumises osas. Seega saab paremini veenduda, et seen ei ole mürgine, rääkis Dāniele. Veel ühe boonusena ei teki seenele kleepuvat lõikepinda, mille külge mullaosakesed nakkuvad.

Mükoloog rõhutab, et see, millise variandi, kas lõikamine või välja sikutamine, seeneline valib, jääb tema enda teha. Emb-kumb ei kahjusta seent kuidagi.

Tagasi üles