Päevatoimetaja:
Kristina Kostap

Geniaalne nipp: miks tuleks panna kartul auto esiklaasile? (2)

Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock

Sotsiaalmeedias on levima hakanud nipp, mis võib tugevates vihmasadudes liigeldes kasuks tulla. Nimelt tõttab siinkohal appi kartul! Aga kuidas...?

Youtube'i konto Smart Foxi jagatud nipp soovitab võtta kartuli, lõigata see pooleks ja hõõruda seejärel kartuli lõigatud poolega oma auto esiklaasi. Nimelt muudab kartuli tärkliserikas sisemus esiklaasi veekindlaks, mis tähendab, et vihmapiisad voolavad klaasilt lihtsalt maha.

Tärklis on vees lahustumatu ja võib aidata vähendada veepiiskade haardumist klaasi pinnaga. Kui kartuli tärkliserikas sisemus kantakse klaasi peale, loob see ajutise kihi, mis muudab klaasi osaliselt veepiiskade suhtes hüdrofoobseks (vett hülgavaks). See tähendab, et vihmavesi voolab klaasilt kergemini maha, kuna tärklis vähendab veepiiskade ja klaasi vahelist kokkupuudet.

Kuigi nimetatud meetod võib pakkuda ajutist leevendust vihmasadude korral, ei pruugi see asendada spetsiaalseid hüdrofoobseid katteid või vihmaveepuhastusvahendeid, mis on loodud pakkuma paremat nähtavust ja ohutust.

Märksõnad

Tagasi üles