Päevatoimetaja:
Kristina Kostap

Leedu välisministri ümber lahvatas kinnisvaraskandaal: kas Landsbergis valmistus sõja eest Kreekasse põgenema?

Copy
Gabrielius Landsbergis.
Gabrielius Landsbergis. Foto: Alexandros Michailidis / Shutterstock.com

Leedu meediasse on jõudnud info välisministri Gabrielius Landsbergisi perekonnale kuuluva Kreeka kinnisvara kohta, millega heidab opositsioon välisministrile halba valgust, vahendab LRT. Poliitik ise on hetkel puhkusel.

Möödunud nädalal teatas päevaleht Lietuvos Rytas, et välisminister Gabrielius Landsbergise perele kuulub Kreekas Aegina saarel villa, mis asub Ateenast lõunas.

Väljaanne kirjutab, et 313-ruutmeetrise kinnisvara ostis välisministri abikaasa Austėja Landsbergienė 2022. aasta veebruaris, makstes selle eest 255 000 eurot.

Erakonda Isamaaliit – Leedu Kristlikud Demokraadid juhtiv Landsbergis on kabineti rikkaim liige tänu eralasteaedade võrgustikku omavale abikaasale. Oma 2022. ja 2023. aasta varadeklaratsioonides märkis välisministri abikaasa, et omab välismaal kinnisvara 795 000 euro väärtuses.

Parlamendi opositsioon on nõudnud Landsbergiselt selgituste andmist oma perekonna vara kohta Kreekas. Täpsemalt seavad nad kahtluse alla ostukuupäeva, 2022. aasta veebruar, mis langeb kokku Venemaa sissetungiga Ukrainasse. Nad väidavad, et see tekitab küsimuse, kas välisministri perekond kavatses sõja eskaleerudes riigist põgeneda.

«[...] kas see, et välisminister soetab kiiruga vara oma riigist võimalikult kaugel, ei saada Leedu rahvale ja investoritele kahemõttelist sõnumit, et valitsusel pole kavatsust riiki kaitsta, ei võta vastutust ja valmistub Leedust võimalikult kiiresti lahkuma?» seisab opositsiooni koostatud dokumendis.

Veel küsitakse dokumendis, miks Landsbergis oma abikaasa kinnisvaratehingut ei avalikustanud ja kas ta kasutas oma positsiooni, et tehingut libedalt läbi viia.

Opositsioonisaadik Agnė Širinskienė ütles, et parlament loodab saada Landsbergisilt vastused kümnendaks septembriks ehk esimesel parlamendi istungil pärast suvepuhkust.

Parlamendi konservatiivset fraktsiooni juhtiv parlamendisaadik Jurgis Razma ütles teisipäeval ajakirjanikele, et Landsbergis peaks vastama opositsiooni küsimustele. «Kui avalikkusel on küsimusi, kui meedial on küsimusi, on poliitikute kohus neile alati vastata. Sel juhul arvan, et vajadus on ilmne,» sõnas ta.

Saadik lisas, et ost oli planeeritud ammu enne Vene sissetungi algust. «See, et raha kanti üle veebruaris, on juhus,» ütles Razma. «Seega arvan, et nii meile kui ka kõigile saavad detailid selgemaks pärast Gabrielius Landsbergise selgitust.»

Parlamendi spiiker Viktorija Čmilytė-Nielsen ütles teisipäeval, et opositsiooni küsimused minister Landsbergisele olid vähemalt osaliselt ajendatud eelseisvatest üldvalimistest. Ta nõustus siiski, et Landsbergis peaks siiski oma selgituse esitama.

«Mind ei huvita tegelikult kaaspoliitikute kinnisvara. See oli minu jaoks uudis ja võib-olla on siin õppetund kõigile poliitikutele, et kõige parem on olla kõigi suurte ostude osas võimalikult avameelne, sest varem või hiljem ja tavaliselt valimiste ajal tuleb see info päevavalgele,» ütles Čmilytė-Nielsen LRT TV-le.

Landsbergis kaitseb oma õigust privaatsusele

Sel nädalal puhkusel viibiv Landsbergis kommenteeris olukorda kolmapäeva (14. augusti) pärastlõunal ilmunud intervjuus uudisteagentuurile Elta.

Ta rõhutas, et kinnisvara ost on nõuetekohaselt deklareeritud ning et meedia on läinud tema perekonna varades sorimisega ja aerofotode tegemisega üle piiri ning tema privaatsust on rikutud. 

«See on eramaja, see on privaatne ruum. Minu arvates ei ole see õige käitumine,» ütles ta teema kohta. Landsbergis lisas, et pole Kreekas asuvast kinnisvarast oma perekonna privaatsuse kaitseks varem avalikult rääkinud.

Samuti lükkas ta tagasi kõik spekulatsioonid, et Kreekas asuv kinnisvara osteti sõja eest põgenemiseks. Ta selgitas, et lõunamaa kodu hakati otsima juba aastal 2020. «Kinnisvarabüroo pakkus meile maja 2021. aastal. Siis hakkasime seda konkreetselt vaatama ja protsess jõudis oma loomuliku lõpuni,» rääkis ta Eltale.

«Minu koht on Leedus, ma kaitsen Leedut nende instrumentidega, mis valijad on mulle usaldanud ja mis mul kasutada on. Kavatsen seda teha edaspidigi ja nii teeb ka minu pere,» jäi Landsbergis endale kindlaks.

Tagasi üles