Päevatoimetaja:
Kristina Kostap

LAIENEV TREND Kas ka sina kuulud «võileiva generatsiooni»?

Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock

Klassikaline tagasihoidlik võileib suudab endiselt konkureerida moodsate lõunaeine võimalustega, nagu poke-kausid ja sushi. Seda tõestab iga-aastane Briti Võileivanädal ja võileibade populaarsuse taastumine pärast pandeemiast tingitud langust.

Samas on «võileiva generatsioonil» teine tähendus: see kirjeldab 30–40-aastaseid täiskasvanuid, kes on nii vananevate vanemate kui ka oma kasvavate laste eest hoolitsemise vahel lõksus. Mõiste loodi 1981. aastal ja algselt viitas see beebibuumi põlvkonnale, kuid nüüd kehtib see X-põlvkonna ja vanemate millenniaalide kohta.

Laste saamise vanus, mis on tõusnud alates 1970. aastatest, on praeguste põlvkondade vahelise surve üks põhjuseid. 2021. aastal oli Inglismaal ja Walesis emade keskmine vanus 30,9 aastat. Võrdluseks, 1970. aastate alguses oli keskmine vanus veidi alla 24.

Sotsiaalsed muutused, nagu abielutõkke kaotamine 1973. aastal, mis keelas naistel pärast abielu tööle naasta, edusammud naiste õiguste edendamisel ja eeldatava eluea pikenemine, on oluliselt pikendanud perioodi, mil hooldajad peavad nii eelnevate kui ka tulevate generatsioonide eest hoolt kandma.

Tänapäeval kuulub Ühendkuningriigis hinnanguliselt 1,3 miljonit inimest «võileiva generatsiooni» hulka. Kusjuures naised kannavad ebaproportsionaalselt suuremat hoolduskoormust. Uuringud näitavad, et kaks kolmandikku pereliikmete hooldajatest on naised ning neile pannakse selle ootuse suhtes oluliselt suuremat koormust kui meestele.

Tasakaalu puudumine avaldab «võileiva generatsiooni» naistele suurt survet, mis põhjustab neile süütunnet, et nad ei tee oma perede heaks piisavalt palju. Selline trend mõjub neile laastavalt, kuna enamik hooldajatest jätavad oma tervise ja heaolu unarusse. Lisaks tunnevad paljud, et nad ei suuda oma karjäärile täielikult pühenduda: koguni 71 protsenti naistest on tunnistanud, et nad tunnevad selle tõttu süüd, vahendab Metro.

Pandeemia pakkus suurema tööpaindlikkuse kaudu teatavat leevendust, mis võimaldas paljudel töö- ja hoolduskohustusi efektiivsemalt tasakaalustada. Paraku on ettevõtete naasmine vähendatud paindlikkusega hübriidtöö mudelitesse «võileiva generatsiooni» uuesti proovile pannud.

Raskustes vaevlevatel hooldajatel on soovitatav oma juhtidega arutleda, kas neil oleks leebemaid variante pakkuda. Äärmisel juhul tasuks silmad peresõbralikemate tööandjate suhtes lahti hoida.

Tagasi üles