Päevatoimetaja:
Kristina Kostap

Kumba usku Sina oled – lakkimise või õlitamise?

Copy
Foto: Tikkurila

Puitpinnad ja puidust mööbel annavad kodule soojust ja looduslähedast hingamist. Need täiendavad efektselt iga elamist. Selleks aga, et puitpinnad ja puidust mööbel kestaksid põlvest põlve, on nende eest vaja hästi hoolitseda.

Tihti saavad meie valikutes otsustavaks sõprade nõuanded ja kogemused. Harjumaal elav ja Hiiumaal suvekodu omav Karin armastab kodu kujundamist ja isetegemist. Selleks, et ideid ja teadmisi juurde saada, käis ta Tikkurila Koolituskeskuses erinevatel kursustel. Räägime temaga õlitamisest, vahatamisest ja lakkimisest.

Millist puidu viimistlemist eelistad vana mööbli puhul?

Armastan puidu loomulikkust. Ese võib olla küll tooniga, aga puidu süü võiks läbi kumada. 60ndatel värviti enamik puitmööblit pruuni põrandavärviga üle. Nii ka meie kodus. Olen nüüd enamikul toona värvitud asjadel värvi kuumapuhuri ja lihvmasinaga eemaldanud. Osal juhtudel olen pinnad õlitanud, teisel vahatanud või lakkinud. Sõltuvalt siis sellest, kui puhtaks olen aluspinna saanud või millist lõpptulemust soovin. Kui ikka pinda täiesti puhtaks ei saa ning osaliselt jäävad värvitud pinnad näha, siis saab seda üle lakkida. Tulemuseks jääb nn vintage-stiilis mööbel, millele lakk annab vastupidavuse. Samas sobib vanadele esemetele väga hästi just õlitamine või vahatamine. Õlitamine annab puidule sügavuse ja õlile omase kollaka tooni. Tikkurila mööbliõli ei ole toonitav, vaha saab aga toonida. Näiteks olen väga palju kasutanud just valget vaha, mis sobitub interjööris alati ka muude sisustuselementidega. Vaha on lihtne pinnale kanda ja see talub hästi niiskust ja puhastamist. Nii õli kui ka vaha jäävad mõnusad siidised käega katsudes.

Foto: Tikkurila

Põrandate puhul jagunevad inimesed kahte leeri - õli ja laki usku. Kumb Sinu eelis on?

Põrandate puhul olen rohkem õli poole kaldu. Mulle meeldib jala all tunda õlitatud pinna soojust ja pehmust. Kodu elu- ja magamistubade põrandale valisime õlitatud parketi, mille hooldusõlitamise tegime Tikkurila põrandaõliga. Suvila põrandad otsustasime ikkagi lakkida just tänu laki eriti heale vastupidavusele. Koolituselt sain info, et nüüd on saadaval ka sügavmatt lakk, mis mõjub eriti naturaalselt, sest lakitud pind on peaaegu nähtamatu. Plusspunkt on ka see, et antud lakk ei kolletu. Väike nipp! Juhul, kui soovid tooniga põrandat, siis suure pinna puhul peitsi esmalt põrand ja laki üle toonimata lakiga. Nii saad ühtlasema lõpptulemuse.

Vaata videost, kuidas põrandat õlitada

Kas oled ka uut mööblit viimistlenud?

Jah, ikka. Uue puidu puhul on hea, et seal saab tõesti kõiki variante kasutada, sest pind on puhas. Siis otsustan toote selle järgi, kas esemele sobiks rohkem lakitud, õlitatud või vahatatud välimus ning kui kulumis- ja niiskuskindel see olema peab. Samuti, kas tahan anda mööblile tooni või mitte. Köögi töötasapinna õlitasin, vannitoa riiulid näiteks vahatasin, elutoa laua aga lakkisin. Kuna Tikkurila õli võib kasutada ka mänguasjadel, siis sain ühekorraga ka vanaisa meisterdatud rongi üle õlitatud.

Vaata videost, kuidas mööblit vahatada

On sul ajaga juba ka lemmiktooted välja kujunenud?

Eelmisel aastal käidud Tikkurila koolitusel sain ma väga häid nippe ja tooteinfot. Kohapeal näidati, kuidas tooteid kasutada ning millise lõpptulemuse nendega saab. Hea on ka see, et saan alati lisa küsida tasuta Värviliini 12011 telefonil. Viimasel ajal olengi just Tikkurila tooteid kasutanud – mööblile Helmi Furniture Oil õli, Helmi Furniture Wax vaha või Kiva lakk. Põrandaid olen teinud Pontti Floor Oil õliga või Pontti Floor Lacquer 5 sügavmati lakiga.

Foto: Tikkurila

Kokkuvõtvalt, puitmööbli ja puitpõranda eest hoolitsemise maailm on väga lai. Oluline on aga võtta kaasa tähtis teadmine – hoolda oma puitmööblit või puitpõrandat õigete toodete ning töövõtetega ja leia oma lemmikud. Nii teed tööd lustiga ja tehtu kestab. Tööjuhendid, tooteinfo ja videod leiad tikkurila.ee.

Copy
Tagasi üles