Päevatoimetaja:
Kristina Kostap

Vaid kaheksa minutit TikToki päevas võib vaimse tervise tuksi keerata

Copy
TikTok. Pilt on illustreeriv.
TikTok. Pilt on illustreeriv. Foto: Alex Photo Stock / Shutterstock.com

Pidev kaaluga ja eelkõige selle langetamisega seotud videote vaatamine TikTokis võib vaimsele tervisele üsna kahjulik olla, leiab värske uuring.

Austraalia Charles Sturti ülikooli uuringu kohaselt mõjub TikToki platvormil kaalulangetamisega seotud sisu, eriti anoreksiat toetava sisu vaatamine mõjuda noorte naiste enesehinnangule laastavalt ning suurendada söömishäire väljakujunemise riski. 

«Meie uuring näitas, et vähem kui kümneminutine kokkupuude kaudselt või selgesõnaliselt anoreksiat soodustava TikToki sisuga omas otsest negatiivset mõju kehapildile,» selgitasid teadlased uuringu tulemusi ajakirjas PLOS ONE. 

«Noorte TikToki naiskasutajate puhul võib tekkida psühholoogiline kahju isegi siis, kui selgesõnalist anoreksiat soodustavat sisu ei otsita ja kui TikToki kasutamine on lühiajaline,» lisasid nad.

TikTokil on maailmas üle miljardi igakuise aktiivse kasutaja, vahendab NY Post. Uuringu läbiviimiseks kasutati sama ülikooli esmakursuslasi. Pärast lõpliku valiku tegemist jäi sõelale 273 naist vanuses 18–28.

Neilt uuriti nende TikToki kasutamist, kehapilti ja suhtumist ilustandarditesse, samal ajal kui teadlased otsisid söömishäirete sümptomeid ja arvutasid välja kui suur on katsealuste risk, et neil kujuneb välja ortoreksia ehk ebatervislik kinnisidee puhtast või tervislikust toidust.

Seejärel vaatasid pooled osalejatest TikToki rakenduses seitse kuni kaheksa minutit küsitava väärtusega videoid, mis on seotud toidu, enese näljutamise, kaalu langetamise, paastumise ja muu sellisega. Teised osalejad vaatasid neutraalset sisu, mis oli seotud looduse, toiduvalmistamise, loomade või komöödiaga.

Mõlemad rühmad teatasid pärast videote läbivaatamist kehapildiga rahulolu vähenemisest. Need, kes puutusid kokku anoreksiat soodustava sisuga, tundsid end aga neutraalset sisu vaadanud grupist halvemini.

Probleemi ohjeldamiseks soovivad uuringu autorid, et TikTok pööraks rohkem tähelepanu sisule, mis nende platvormile üles laetakse, eriti kui see soodustab ebatervislikku käitumist.

«Praegu astutakse samme ohtliku sisu kustutamiseks, sealhulgas selliste otsingute blokeerimine nagu #anorexia, kuid kasutajad võivad neist kontrollidest mööda hiilida ja vaja on täiendavat reguleerimist,» kirjutasid teadlased.

Uuringu andmed koguti 2021. aasta keskel, peaaegu kolm aastat enne seda, kui TikTok uuendas oma kogukonna juhiseid piiramaks riskikäitumise ja probleemse sisu levitamist. Nüüd on juhistes kirjas, et TikTok ei luba oma platvormile sisu, kus reklaamitakse ohtlikku kaalulangetamist.

TikToki pressiesindaja ütles kolmapäeval NY Postile, et ettevõte töötab selle nimel, et kasutajatel oleks mitmekesine ja turvaline vaatamiskogemus. Tuletades samas meelde, et inimestel on sisus erinevad maitsed.

Tagasi üles