Päevatoimetaja:
Kristina Kostap

ETTEVAATUST Levinud viga hakkliha sulatamisel võib maksta sulle tervise

Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock

Kas teil on sügavkülmas hakkliha? Olge liha sulatamisel ettevaatlik, sest vale sulatamismeetod võib toidu rikkuda või halvimal juhul isegi toidumürgituse põhjustada.

Hakkliha on populaarne ja mitmekülgne toiduaine, mida ostetakse soodsa hinna korral teinekord lausa mitu pakki. Liha saab lähitulevikus külmutada, kui meeles tuleb pidada paari olulist reeglit, vahendab MTV Uutiset.

Hakkliha tuleks kõigepealt külmutada värskena, see ei tohiks olla külmutamise ajal ületanud kõlblikkusaega. Teenindusletist ostetud hakkliha tuleks külma pista kohe selle ostmispäeval. 

Mida rasvasem on liha, seda kiiremini rikneb see ka sügavkülmas. Näiteks rasvast hakkliha ei tohiks külmutada kauem kui kolm kuud, samas kui veidi lahjemat hakkliha võib säilitada kuni pool aastat. Seda loomulikult juhul, kui sügavkülmiku temperatuur on vähemalt -18 kraadi.

Kui kavatsete kasutada sügavkülmikust võetud hakkliha, peate meeles pidama õiget sulatamismeetodit. Hakkliha ei tohiks seista tunde toatemperatuuril, kuna see tõstab oluliselt selle riknemisohtu. Mõned pistavad pakendatud hakkliha sügavkülmikust otse sooja veevanni, ent ka sellel on omad ohud, mida ei tohiks unustada.

Külmutatud liha sulatamist saab mõnevõrra kiirendada, kui panna see sooja vette. Asjatundjad seda meetodit ei soovitata, kuna külmutatud toidus olevad uinunud mikroobid muutuvad sulades aktiivseks. Kui õhutemperatuur on 20–30 kraadi, lähevad nad hulluks.

Ära unusta!

Hakkliha võib ka vees sulatada, kuid seejuures tuleb jälgida, et vesi oleks külm. Hakkliha sulab tegelikult üllatavalt kiiresti külma veega täidetud kausis, tuleb vaid jälgida, et hakkliha pakend oleks veekindel.

Hakkliha võib sulatada ka külmkapis. Pärast sulatamist tuleb liha kohe küpsetada, et vältida bakterite paljunemist ja liha riknemist. Külmutatud liha rikneb pärast sulatamist kergemini kui värske liha ja pärast sulatamist ei tohi liha uuesti külmutada. Jahvatatud liha kiireks sulatamiseks võite kasutada ka mikrolaineahju sulatamisfunktsiooni.

Märksõnad

Tagasi üles