Päevatoimetaja:
Kristina Kostap

NÄDALA RESTORAN Viimane lahke maja. Narvas

Copy
Lilleklumbid Kaare kohviku trepi kõrval ahvatlevad uudistama ja sisse astuma.
Lilleklumbid Kaare kohviku trepi kõrval ahvatlevad uudistama ja sisse astuma. Foto: Britt Rosen

Narvas, omaaegse Kreehnholmi vabriku juhtkonna maja keldrivõlvide all asub kohvik, mis peibutab lähikonna maitsevärvidega. Silmu seal siiski ei pakuta, suitsurääbise salatit, Peipsi kohasuppi ja suve seenelemmikut kukeseent aga küll.

Narva eelmine ja miks mitte järgmine linnapea Katri Raik pani piirilinna kultuuriloolisele reisijuhile pealkirjaks «Viimane lahke maja». See on laenatud Tolkieni «Kääbikust» ja tähistab kohta, kus rändaja saab end veel turvaliselt tunda, enne kui tema teele kerkib pimedusemaa Mordor.

Väga sümboolne kirjeldus Narvast, kus siinpool algab rahulik Eesti ja sealpool algab riik, kus valitseb sõjakas võim. Meie üks säravama sõnaga diplomaate Matti Maasikas on kindel, et Eesti kui Viimane Lahke Maja siin tsivilisatsioonide piiril on ilusti elatav, aga vaid siis, kui peame kogu aeg meeles oma asukohast ja suurusest tingitud vajadust rakendada ellujäämiseks vajalikke ettevaatusabinõusid.

Narvas Joala tänaval, vastamisi Kreenholmi kõrgete vabrikute riviga ja teades, et teisel pool tühjaks jäänud ketrushooneid, Narva jõe vastaskaldal ongi kuri Venemaa, võib ennast ometi tunda kindlalt, enesekindlalt. Ja mitte mõelda kogu aeg Mordorile.

Tagasi üles