Päevatoimetaja:
Kristina Kostap

Dermatoloog levinud ilunipist: see võib hoopis põhjustada ärritust või põletust

Copy
Küüslaugu määrimine näole ei ole kõige mõistlikum viis, kuidas ravida aknet.
Küüslaugu määrimine näole ei ole kõige mõistlikum viis, kuidas ravida aknet. Foto: Shutterstock

Viimase aja TikToki trendide seas paistab silma üks eriti kummaline ilunipp: küüslaugu hõõrumine otse vistrikele. Paljud kasutajad väidavad, et toores küüslauk aitab nahavigadest kiiresti lahti saada, kuid eksperdid hoiatavad, et see võib teha rohkem kahju kui kasu.

Dermatoloog Ketaki Bhate sõnab ajakirjale Vogue, et küüslaugu nahale määrimine võib põhjustada ärritust või isegi keemilisi põletusi, mis võivad jätta maha tumedaid laike. Samuti rõhutab ta, et igaühe nahk on erinev, mistõttu ei tohiks kasutada kõikide peal universaalseid lahendusi.

Teise dermatoloogi, doktor Shereene Idrissi sõnul ei suuda küüslauk ravida paikset aknet. «Enamikul juhtudel, kus inimesed püüavad küüslauguga aknet ravida, on tegu hormonaalse aknega, mis vajab sageli retseptiravimeid. Oluline on tegeleda probleemi algpõhjusega, et vältida püsivaid arme,» märgib ta.

@cb.nofilter Reply to @elyziaquin garlic acne hack day 2 #garlicacne #wht ♬ original sound - Clare

Siiski pole välistatud küüslaugu söömine – see on rikas vitamiinide ja mineraalide poolest ning sisaldab antioksüdantseid ja põletikuvastaseid ühendeid. Toitumisnõustaja Emily English soovitab lisaks küüslaugule keskenduda ka madala glükeemilise koormusega antioksüdantiderikkale dieedile, mis sisaldab oomega-3 rasvhappeid, probiootikume ja tsinki.

Kergema akne korral soovitatakse kasutada salitsüülhapet sisaldavaid tooteid, mis aitavad pooridest eemaldada rasu ja vähendada bakterite hulka nahal. Samuti võivad abiks olla retinool ja hüdrokolloidplaastrid, kuid viimased on mõeldud pigem kiireks lahenduseks, mitte pikaajaliseks raviks.

Tagasi üles