Päevatoimetaja:
Kristina Kostap

Kas see limane asi päästab meid nälgimisest?

Copy
Lehtadru. Pilt on illustreeriv.
Lehtadru. Pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock

Jaapani köögi koostisosade valikut kirjeldab ilmselt kõige paremini sõnaga rikkalik. Meie kultuuriruumi jaoks tundmatud või suisa tülgastavad toidud on seal tavapärane osa igapäevaelust. Üheks selliseks on kindlasti vetikad – täpsemalt lehtadrud, mille kuivatatud lehti kutsutakse kombu'ks. Vähe sellest, et tegemist on Jaapani köögi ühe alustoiduga, on kombu keskonnale uskumatult kasulik ning jätkusuutlik kaloriallikas.

Kaks kolmandikku planeet Maa hapnikust toodetakse ookeanis. Kui kuulete sõna fotosüntees, mõtlete ilmselt automaatselt rohetavatele metsadele, kuid ka ookeanis õõtsuvad meretaimed vajavad eluks päikesevalgust ning osalevad samuti fotosünteesis. 

Vähe sellest, et ookean tagab meile eluks vajaliku hapniku, seob see ka tohutult süsinikdioksiidi, leevendades sellega globaalset soojenemist. Merevetikad, planktonid ja muu meretaimestik imeb endasse vees leiduva süsinikdioksiidi ja koos päikesevalgusega seob selle orgaanikaks, eemaldades seeläbi kasvuhoonegaasi atmosfäärist. Lihtsamalt öeldes toimib see keskkonna vaatevinklist samal loogikal kui metsad.

Tagasi üles