Päevatoimetaja:
Kristina Kostap

Noorimat põlvkonda kimbutab tõsine ühismeedia sõltuvus

Copy
Pilt on illustratiivne.
Pilt on illustratiivne. Foto: Shutterstock

Juba 7-aastased lapsed hakkavad üha enam sotsiaalmeediat kasutama, eriti X-i (varem tuntud kui Twitter). Probleem on selles, et lapsed ei pruugi mõista, mis on valeinfo või kahjulik sisu.

Qustodio uuringust selgus, et 30 protsenti 7–9-aastastest lastest on juba X-i kasutajad. Ping Identity asepresident Alex Laurie rõhutas, et Alpha-põlvkonna X-i kasutus on kohati oluline, kuid ka äärmiselt keeruline.

Erinevalt varasematest põlvkondadest suruvad tänased algoritmid täiskasvanutele mõeldud materjali aktiivselt noorte kasutajate voogudesse, muutes nad kahjuliku sisu suhtes haavatavaks – seksuaalse alatooniga meelelahutus, vihakõne ja propaganda.

Raport näitas ka, et täiskasvanutele mõeldud sisu moodustab 13 protsenti kõigist X-i postitustest, mis võib noortele kasutajatele tutvustada materjali, milleks nad pole veel valmis. Uuring nimetab 7–9-aastaseid lapsi «iPadi lasteks», märkides, et 75 protsenti alla 8-aastastest USA lastest omab kodus tahvelarvutit. Kuigi sellises eas lapsed kasutavad peamiselt platvorme nagu YouTube ja Netflix, hakkavad paljud neist vaatamata vanusepiirangutele uurima ka ühismeedia platvorme nagu X, Facebook ja Reddit.

10–12-aastaste laste seas on ühismeedia rakendused kõige populaarsemad, ületades traditsiooniliste meelelahutusplatvormide kasutamist. Noorte teismeliste (13–15) telefonikasutus muutub isiklikumaks ja kesksemaks nende sotsiaalses elus, vahendab Newsweek.

Eriti poiste seas kasvab misogüünia propageerimine, mis võib pikemas perspektiivis täiendavaid väljakutseid esile tuua. Laurie märkis, et nii poisid kui ka tüdrukud seisavad silmitsi ebarealistlike ilustandarditega, mis on tingitud suunamudijate populariseerimisest, põhjustades noortes enesekriitika ja kehapildi probleeme.

Varajane kokkupuude selliste platvormidega nagu X ja TikTok ning tõkestamata ligipääs täiskasvanutele mõeldud sisule tekitab tõsiseid muresid laste vaimse tervise suhtes.

Laurie soovitas vanematel normaliseerida avatud vestlusi sisu üle, millega nende lapsed kokku puutuvad. Seda ka selleks, et olla kursis viimaste trendide ja rakendustega – teadmiste ja kogemuste jagamine teiste vanematega on selles keerulises olukorras ülioluline.

Tagasi üles