Kohviubade valimine ei ole alati nii lihtne, kui esmapilgul paistab. Poodides pakutav valik on lai ja ilma eelneva teadmiseta võib õige valiku tegemine olla keeruline. Kuidas kohvioad erinevad ja millest nende valimisel lähtuda?
Kuidas valida kohviube? Lihtsad soovitused algajale
Arabica ja Robusta on kaks põhilist taime liiki, millel põhineb maailmas kohvi tarbimine. Kohvi valik on väga isiklik ja erinevaid maitseid saame tõeliselt hinnata alles pärast mitmete variantide proovimist.
Kohviubade toonide varieeruvus – mida see meile ütleb?
Kohviubade valimisel on oluline teada, et mida tumedamaks kohvioad röstitakse, seda mõrudam ja täidlasem on kohvi maitse. Tumedama röstimisega kaasneb tavaliselt ka suurem happesus. Robustat peetakse mõrudama maitsega kohviks kui Arabicat ning selle maitse võib kohati olla intensiivne. Samuti sisaldab Robusta rohkem kofeiini kui Arabica.
Poest kohvi valides on sageli välja toodud kanguse aste, mis liigitatakse tavaliselt skaalal 3–5. Numbrite kasvades kanguse aste suureneb. Kui kanguse aste ei ole pakendil märgitud, on tavaliselt näha, kas röst on kerge, keskmine või tume. Kuigi võib arvata, et kõrgem kangus tähendab rohkem kofeiini, sisaldavad tumedamad kohviröstid tegelikult tavalisest vähem kofeiini, sest kuumus põletab selle ära. Näiteks Itaalias ja Prantsusmaal kasutatakse valdavalti tumedat rösti. Traditsiooniliselt sobib näiteks café latte tegemiseks tumedamalt röstitud kohv.
Maitsekombinatsioonid ja päritolumaa – millest sõltub kohvi maitse?
Kohvipakendid kuvavad sageli lühikest maitsekirjeldust, kuid algaja kohvijooja ei pruugi maitsenüansse esialgu üldsegi märgata.
Kui soovid võrrelda kohvi unikaalseid omadusi üle kogu maailma, tasub valida ühes päritolupiirkonnas kasvatatud kohviube. Kuna kohviube kasvatatakse erinevates maailma paikades, mõjutab ka kliima kohvi maitset. Mõnede riikide kohviubadel on iseloomulikud omadused. Näiteks Brasiilia ja Colombia kohvidel on traditsioonilisem kohvimaitse ning pähkli-, šokolaadi- ja karamelli maik (hea nii piimaga kui ilma), samas kui Keenia ja Etioopia kohvidel on keerukamad maitseprofiilid, mis võivad olla puuviljasemad ja happelisemad. Need on sageli parimad just mustalt juues, kuna piim võib peeneid maitseid varjutada.
Hoia kohviube kuivas, jahedas ja pimedas
Alati kasuta võimalikult värskeid ube. Ideaalseks kohviubade säilitamise kohaks on jahe, kuiv ja pime koht. Tasuks vältida kohviubade hoidmist niisketes ja kõrge temperatuuriga kohtades, nagu vannitoa, kraanikausi või ahju läheduses.