Päevatoimetaja:
Kristina Kostap

UNUSTA KEEMIA Siin on 5 ohutut moodust näriliste peletamiseks

Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock

Hiirte ja rottide tõrjumiseks kasutatakse sageli erinevaid mürke, kuna need on lihtsad ja kiiresti kättesaadavad lahendused. Kuid mürgid põhjustavad närilistele äärmiselt piinarikast ja aeglast surma, ohustades nii ümbritsevat keskkonda kui ka teisi elusolendeid. Toome välja mõned humaansemad ja ohutumad meetodid närilistest vabanemiseks.

Mürkide julmus ja keskkonnamõju

Näriliste jaoks kasutatavad mürgid, eriti antikoagulandid, toimivad vere hüübimise takistamise kaudu. Mürgitatud närilistel tekivad sisemised verejooksud, mis põhjustavad tugevat valu, kurnatust ja võimetust normaalselt hingata, kuni loom lõpuks vaeveldes sureb.

Mürkide kahju ei piirdu vaid närilise kannatustega. «Mürkide kasutamise puhul on kõige suurem oht, et välja pandud mürki või mürgitatud loomi võivad süüa ka teised loomad. Seega võib mürk nii keskkonnas kui ka toiduahelat pidi ohustada teisi organisme,» sõnas zooloog Uudo Timm.

Timmi sõnul võime mürgitatud looma surma puhul sattuda ka ebamugavasse olukorda, kui see peaks surema kuskil raskesti kättesaadavas kohas ning seal lagunedes haisu levitab.

Humaansemad viisid

Õnneks on olemas tõhusaid viise, kuidas närilistega humaansemalt toime tulla. Tutvustame mõningaid meetodeid, mis aitavad närilistest vabaneda nii, et loomad ei pea tarbetult kannatama. Need meetodid on mitte ainult eetilisemad, vaid ka keskkonnasõbralikud ja ohutud teistele elusolenditele.

Looduslikud eemalepeletajad

Mõned looduslikud lõhnad on näriliste jaoks väga ebameeldivad ja ajavad nad teie kodust kaugele. Näiteks piparmündiõli, eukalüpt ja nelk on teada-tuntud vahendid, mida saab kasutada näriliste tõrjumiseks. Leota vatitampoonid nende õlidega ja aseta need kohtadesse, kus teate, et närilised võivad liikuda. Looduslikud eemalepeletajad ei kahjusta loomi, vaid lihtsalt peletavad nad eemale.

Ultraheliseadmed

Ultraheliseadmed kiirgavad heli sagedusel, mis on näriliste jaoks väga häiriv, kuid inimestele kuuldamatu. Need seadmed on kergesti paigaldatavad ja töötavad pidevalt, hoides närilisi kodust eemal ilma neid vigastamata. Ultraheliseadmed ei levita õhku kahjulikke kemikaale ning sobivad kasutamiseks nii väljas kui ka siseruumides.

Kodu korrastamine

Närilised otsivad toitu, vett ja peavarju. Kui eemaldada ligipääs neile ressurssidele, kaob ka nende huvi teie kodu vastu. Hoidke oma kodu ja selle ümbrus puhtana – ärge jätke toidujääke vedelema, sulgege prügikastid ja parandage kõik praod või augud, kust närilised võivad sisse pääseda. Samuti aitab niiskuse kontrollimine ja veelekete parandamine.

Kassid ja koerad

Loomulikud kiskjad, nagu kassid ja koerad, võivad olla samuti tõhusad abilised näriliste tõrjumisel. Kuigi mitte kõik kassid ja koerad ei ole huvitatud hiirte ja rottide püüdmisest, võib nende olemasolu siiski närilisi eemale hoida. Looduslik instinkt hoiab närilised teie kodust kaugel, koduloom pakub samal ajal aga teile seltsilist.

Humaanne püünis

Humaanseid püüniseid on lihtne kasutada ja need võimaldavad närilise kinni püüda ilma teda vigastamata. Püünis töötab nii, et näriline astub püünisesse toidu järele ja seejärel lõks sulgub, jättes looma terveks ja elusaks. Pärast püünisesse sattumist saate närilise vabastada loodusesse, kaugel oma kodust.

Timmi sõnul on humaansel püünisel ka siiski mõned pahupooled: «Ka püütud loomade kuskil mujal loodusesse laskmist võib teatud mõttes käsitleda loomade ümberasustamisena, mis on tegelikult ilma keskkonnaameti loata seadusega keelatud tegevus. Pealegi ei sobi igasugune paik elupaigaks konkreetsele liigile.»

Aga hiirelõksud?

Ka mehaaniliste ja elektriliste hiirelõksudega kaasnevad riskid. Kui need on õigesti paigaldatud ja töötavad korralikult, võivad need hiire kiiresti ja minimaalse kannatusega tappa. Siiski, kui lõks ei tööta õigesti või on paigaldatud valesti, võib see hiire vigastada ja põhjustada pikaajalist kannatust enne surma. Eriti julmaks peetakse liimipõhiseid lõkse, millesse jääb näriline kinni ja sureb sageli nälja, janu või stressi tõttu.

Julmade mürkide ja lõksude asemel on olemas palju tõhusaid meetodeid, mis ei põhjusta loomadele tarbetut kannatust. Kasutades looduslikke eemalepeletajaid, humaanseid püüniseid ja korrastades oma kodu ja koduümbrust, saate hoida oma kodu närilistevaba, samas austades loomade elu.

Tagasi üles