Päevatoimetaja:
Kristina Kostap

ÄRA UNUSTA Oluline hooldustöö, mille võiks enne sügist ära teha

Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock

Fassaadiettevõtete kogemus näitab, et valdav enamik koduomanikest ei hoolda regulaarselt oma hoone fassaadi. Parimal juhul kantakse peale uus värvikiht. Korrapärase hooldusega püsiks fassaad aga aastaid kauem ning õige hetk selleks on just lähenemas. Ekspert selgitab, kuidas tuleks erinevaid fassaaditüüpe korras hoida.

«Parim aeg fassaadi hooldamiseks on varasügisel või siis kevadel, kui ilm on kuiv ja temperatuur mõõdukas. Kevadel on ideaalne aeg kontrollida talvekahjustusi ja varasügisel saate hooldada ja valmistada fassaadi ette talveks,» märkis Cedrali voodrilaudade esindaja Hanno Kruusimaa. Ta selgitas, et väga kuumadel suvepäevadel või külmadel talvekuudel tuleks hooldustöid vältida, kuna äärmuslikud temperatuurid võivad kahjustada fassaadi pinda ja hooldusvahendite efektiivsust.

«Ükskõik, millisest materjalist hoone fassaad on tehtud, vajab see hooldust, et kaua esindusliku ja efektiivsena püsida. Meie kogemus näitab, et valdav enamik inimesi arvab, et hooldust pole vaja, ning siis imestavad, kui fassaad oodatust kiiremini lagunema hakkab. Ja kui hooldust tehakse, siis kasutatakse valesid võtteid. Näiteks puitfassaadi puhul kõrgsurvepesurit,» lausus Kruusimaa.

«Eriti oluline on hooldus Eesti kliimas, kus on suured temperatuurivahemikud, palju niiskust, sademeid jne.»

Fassaadi regulaarne hooldus tagab selle pikaealisuse ja kauni väljanägemise. Cedrali esindaja toob välja mõned praktilised näpunäited, kuidas erinevat tüüpi fassaadide eest hoolt kanda.

Puit

Eestis väga levinud puitfassaadid vajavad ka kõige tihedamalt hooldust. Puit nõuab regulaarset värvimist, lakkimist või õlitamist, et kaitsta niiskuse ja päikese UV-kiirte eest. Püsivalt tuleks kontrollida ka fassaadi all asuvate konstruktsioonide niiskust. Puitfassaadi tuleks regulaarselt mustusest ja hallitusest puhastada. Kasuta õrnu puhastusvahendeid ja väldi kõrgsurvepesurit, mis võib puitu kahjustada.

Krohv

Krohvitud fassaad vajab regulaarset pesu, eriti kui see on heledat tooni. Kontrolli pragusid ja paranda need enne talve, et vältida suuremate kahjustuste tekkimist. Vajadusel võib krohvitud pinda ka üle värvida, kasutades spetsiaalseid ilmastikukindlaid fassaadivärve. Kasuta krohvitud pindade puhastamiseks pehmet harja ja vett. Kui on vaja eemaldada hallitus või sammal, võib appi võtta spetsiaalseid puhastusvahendid. Väga määrdunud krohvipinnad võivad vajada professionaalset puhastust.

Kiudtsemendist voodrilauad

Tänapäevased kiudtsemendist voodrilauad, mis on ka Cedrali valikus, on väga madala hooldusvajadusega. Nendele piisab regulaarsest puhastamisest veega, et eemaldada tolm ja mustus ning et välimus püsiks nagu värskelt paigaldatud. Kiudtsemendist voodrilaudadest fassaadi eelis on see, et kasutada võib ka survepesurit. Kuna kiudtsemendist voodrilaudadele on värvikihid peale kantud tehases, on need eriti vastupidavad ka UV-kiirgusele.

Tellis

Tellisest fassaadid on väga vastupidavad, kuid ka need vajavad aeg-ajalt puhastamist sambla ja hallituse eemaldamiseks. Vuukide kahjustused võivad põhjustada vee sissetungimist, mis omakorda võib viia külmumis- ja sulamistsüklite tõttu telliste pragunemiseni. Vajadusel uuenda vuuke ja kontrolli, et niiskus ei pääseks fassaadi alla. Väldi kõrgsurvepesurit, kuna need võivad vuuke kahjustada.

Ükskõik millise fassaadi puhul on oluline parandustega mitte viivitada. Väikesed kahjustused, nagu praod või lekked, võivad kiiresti suureks probleemiks muutuda.

Märksõnad

Tagasi üles