Päevatoimetaja:
Kristina Kostap

Pidu katku ajal! Türgi usujuhid matsid miljoneid avalikku raha peakontori tualetti

Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock

Türgi usuasjade direktoraat (Diyanet), mis tegeleb riigis islamiusuga seonduvate teemadega, on kurikuulus avalike ressursside pillava kasutuse poolest. Ajal, mil Türgi inflatsioon on närinud elanike rahakotti üüratu augu, kulutab amet uskumatuid summasid «mõne» tualetiruumi remondiks.

Viimane edevusprojekt, milles direktoraati süüdistatakse, on Ankaras asuva peakontori paari tualettruumi hooldus ja remont, mis läks maksma kuus miljonit Türgi liiri ehk umbes 160 000 eurot. Küsimusi tekitavast kulust kirjutas esimesena kohalik väljaanne BirGün. Numbrid pärinevad riigihangete elektroonilise platvormile tehtud kandest, teatas väljaanne.

Küsitavalt suure summa eest renoveeritud tualetiruumid ei ole aga üksikjuhtumid. Uuringu järgi kulutas religioosne autoriteet selle aasta esimese seitsme kuuga iga päev ligi seitse miljonit eurot, vahendab Bild. 

Paljud Türgis mäletavad ka seda, kui Diyanet trükkis eelmisel aastal 160 000 kullatud koraani. Usuinstitutsiooni juhti Ali Erbast (62) peetakse ka Audi luksussedaanide armastajaks.

Asjaolu, et religioossel autoriteedil on kulutada palju raha, on tingitud tohutust eelarvest: ametlike andmete kohaselt on usuasjade direktoraadi 2024. aasta eelarve 2,5 miljardi euro suurune, mis on võrreldes eelmise aastaga lausa 150 protsenti suurem, ületades enamiku Türgi ministeeriumite eelarve. Ametlikult ilmalikus Türgis paneb see fakt nii mõnegi kulmu kergitama. 

Tagasi üles