Päevatoimetaja:
Kristina Kostap

PANK SELGITAB Kas vanaema või vanaisa saab võtta kodulaenu?

Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock

Eestlane on kinnisvara omamise usku, aga üha rohkem inimesi on valmis vanemaks jäädes oma kodu välja vahetama, et see vastaks paremini nende muutunud vajadustele ja võimalustele. Kas ja mis elueani pank üldse laenu pakub?

Coop Panga kodulaenude äriliini juht Karin Ossipova selgitab pensioniealiste võimalusi kodulaenu võtmisel.

Peamine põhjus, miks soovitakse vanemas eas kodu väiksema vastu vahetada, on laste väljakolimine – kui mitu tuba kodus ei saa enam igapäevast kasutust, pole mõttekas neid ka kütta ja koristada. Pensioniikka jõudmisega kaasneb paljudel paraku ka sissetuleku langus, mistõttu võib suure majapidamise ülalpidamine üle jõu käia. Paljud vanemaealised soovivad kodu vahetada ka seetõttu, et otsitakse kaasaegsemat elamist, mida oleks lihtne ja soodne üleval pidada. Näiteks, kui vahetatakse vanem eramu uuema korteri vastu, väheneb nii kinnisvara ülalpidamise vaev kui ka kulud. Kodu vahetamise põhjuseks võib olla ka üksijäämine, mis võib samuti tekitada soovi kolida väiksemasse koju.

Pensionile jäädes saab kodulaenu pikendada

Kui üldiselt lähtuvad pangad põhimõttest, et kodulaenuvõtja ei või olla noorem kui 21-aastane ning laenu lõppedes vanem kui 75-aastane, siis vanemaealistele teevad pangad ka erandeid. Selle põhjuseks on statistika, mis näitab, et keskmine eluiga ja tervena elatud aastad on kasvutrendis. Kui laenutaotleja tagatised ja maksevõime seda lubavad, on pangad valmis väljastama nii laenu kui ka liisingut. Näiteks Coop Pangas võimaldame pensionile jäänud kliendil pikendada kodulaenu lepingu tähtaega. Sellega vähenevad igakuiseid laenumakseid, et need vastaksid pensioniea sissetulekutele.

Laenusumma suurus sõltub eelkõige konkreetse laenutaotleja sissetulekust, aga ka sissemakse ja lisatagatise võimalustest. Pensionär saab tavaliselt kodulaenu võtta väiksemas summas kui tööealised, kelle sissetulek on enamasti pensionist suurem.

Kui pensionile jäädes jätkatakse ka töötamist, võivad nii pensionäri sissetulek kui ka laenuvõimalused olla noorematega võrreldavad. Pensionieas laenu võttes on võimalus kaasata lepingusse ka näiteks poeg, tütar või noorem elukaaslane – see on panga jaoks lisatagatiseks ja võib laiendada võimalusi uuema ja kallima kinnisvara soetamisel.

Koduvahetuslaen müügiperioodiks

Kui tegemist on suurema kodu väiksema vastu vahetamisega, siis jagub üldiselt müügist saadud rahast uue kodu ostmiseks. Panga abi võib siiski vaja minna, kui uude koju soovitakse sisse kolida enne vana müüki panemist. Eriti vanematel inimestel ei ole lihtne kolida vahepeal rendikoju, et hakata alles siis uut elamist otsima. Sobivaks lahenduseks võib olla lühiajaline koduvahetuslaen. Sellise laenu puhul võib tagatiseks jääda nii uus kui ka vana kodu. Kui vana kodu saab müüdud, tasutakse uue kodu ostmiseks võetud laen ja pank vabastab mõlemad tagatised.

Pensioniealistel on võimalik kodulaenu võtta ka olemasoleva kodu remondiks ja kaasajastamiseks, näiteks energiatõhususe suurendamiseks ja küttekulude vähendamiseks.

Tagasi üles