Päevatoimetaja:
Kristina Kostap
Saada vihje

Latte, cappuccino, americano | Kuidas valmistatatakse meie lemmikuid kohvijooke?

Copy
Artikli foto
Foto: Shutterstock

Hommikune tass kohvi on paljude jaoks päeva alustala. Tööle suundudes haarame sageli kohvikust kaasa kuuma joogitopsi, mille mõnus aroom ergutab meie meeli. Aga kas oled kunagi mõelnud, mis eristab üht kohvijooki teisest?

Olgu selleks latte, cappuccino, americano või mõni muu populaarne valik, nagu mocha või jääkohv – on huvitav teada, kuidas neid jooke täpselt valmistatakse ja millised nüansid annavad igale joogile erilise maitse.

Kuidas valmistatakse meie lemmikuid kohvijooke?

Caffè latte

Latte on üks enim armastatud ja maailmas populaarsemaid kohvijooke. Seda valmistatakse espressost ja aurutatud piimast. Latte tegemisel lastakse kuum vesi kõrge rõhu all läbi peeneks jahvatatud kohviubade, saades espresso. Seejärel lisatakse espressole aurutatud piim, mis annab joogile siidise tekstuuri. Latte't katab tavaliselt õhuke kiht piimavahtu, mis tekib piima vahustamisel. Proportsioonid on olulised: latte's on tavaliselt üks kolmandik espressot ja kaks kolmandikku aurutatud piima.

Legendi kohaselt sai see kohvijook alguse Ameerika turistidest, kes külastasid Itaaliat ning kellele ei meeldinud espresso kibe ja tugev maitse. Seega lisasid nad oma joogile suures koguses sooja piima, et see oleks magusam. Sellest sai alguse caffè latte.

Cappuccino

Latte’l ja cappuccino'l ei ole väga suurt vahet, kuna nende valmistamisel kasutatakse samu koostisosi. Erinevus peitub vaid kogustes. Cappuccino's on palju rohkem vahustatud piima ning see on tuntud kui õhuline jook, mida sageli kaunistatakse šokolaadi või kaneelipulbriga. Sõna cappuccino tuleneb ladinakeelsest sõnast caputium, mis tähendab kapuutsi või mantlit. Kuna cappuccino värvus meenutas kaputsiinlaste mungarüü värvi, sai jook oma nime Saksa-Austria variatsioonist kapuziner. Joogi juured ulatuvad Austriasse.

Americano

Jook valmistatakse ühest või kahest espresso kogusest, millele lisatakse kuuma vett. Joogi populariseerisid väidetavalt sõdurid, kes teenisid Itaalias II maailmasõja ajal. Ameerika sõdurid otsisid harjumuspäraseks kohviks erinevaid lahendusi ning kohalikud baristad pakkusid välja kohvi lahjendamist kuuma veega, et saada mahedam jook. Sellest ajast hakati jooki kutsuma americano’ks.

Mocha

Mocha't saab valmistada mitmel viisil – kas latte-tüüpi joogina, millele lisatakse šokolaadipulbrit või siirupit, või kuuma šokolaadina, millele lisatakse espresso-shot. Nimi mocha pärineb kohvisordist, mida kasvatatakse Jeemenis, Lähis-Idas. Kohvioad said nime Mokha sadama järgi, kust neid kunagi eksporditi. Ajalooliselt olid mocha kohvioad tuntud oma šokolaadise maitsenüansi poolest, mis sobib hästi kokku tänapäevase mocha joogi maitseprofiiliga.

Mocha't saab kohandada nii kuuma kui ka külmana, lisades erinevaid maitsesegusid, nagu piparmünt, karamell või isegi vahukoor, et luua veelgi rikkalikumaid variatsioone.

Jääkohv

Traditsiooniline jääkohv valmistatakse kuumana ja valatakse jääle või väga külmale piimale, samas kui külmpruul valmistatakse algusest lõpuni külmalt, mis pakub ka teistsugust maitseelamust (cold brew – ehk külmpruulitud kohv on kohv, mis on valmistatud jahvatatud kohvi leotamisel toatemperatuuril vees mitu tundi. Seejärel kurnatakse kohvipaks välja ning see jahutatakse enne serveerimist kas jää peal või veega lahjendatult).

Jääkohv ei ole uus nähtus – seda on valmistatud juba ligi 200 aastat. Esimese jääkohvi eeskujuks peetakse mazagran'i, mis on samuti sõjaväe pärandiga jook. Selle valmistasid Prantsuse sõdurid Alžeerias samanimelises linnas. Mazagran on külm, magustatud jook, mis valmistati kohvisiirupi ja jääveega.

Olgu Sinu järgmine kohvijook milline tahes, on hea tunda ja hinnata traditsioone ning valmistamisviise, mis teevad iga joogi eriliseks.

Copy
Tagasi üles