Päevatoimetaja:
Kristina Kostap

Ekspert vastab: kas Venemaa elektrisüsteemist lahti ühendamine ohustab elektriseadmeid?

Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock

Tehnika kiire areng toob kodudesse aina uusi ja veelgi nutikamaid elektriseadmeid, mille rikki minek võib meie elu oluliselt häirida. Sestap on oluline neid rohkem kaitsta. Enefiti energiaekspert Kätlin Sillajõe selgitab, kuidas on seda mõistlik teha.

Millistel juhtudel võivad elektrivõrgus olevad seadmed kannatada saada?

Enamik meist on üles kasvanud teadmisega, et kui väljas kõvasti müristab, on targem elektriseadmed pistikupesast välja tõmmata. Oht seisneb selles, et pikne võib lüüa majja või maasse, kus paiknevad maakaablid. Piksenoolega võivad pihta saada ka elektriliinid või alajaam.

Kaasnev pingekõikumine elektrivõrgus tekitab rikkeid eelkõige toiteplokkidega elektriseadmetes – ruuterites, digiboksides, arvutites, televiisorites, mobiililaadijates jms. Alati ei pruugi aga äike olla kahju põhjustajaks. Elektrisüsteemis võib ka teiste halbade juhuste kokkusattumisel tulekahju, lühis, ülekoormus või muu rike tekkida.

Kas Baltikumi energiasüsteemi lahti ühendamisel Venemaa omast võivad tekkida probleemid elektrivõrgus ja sellega seoses sageneda elektriseadmete rikked?

Kui lahkume järgmisel aastal Venemaa sagedusalast, peab Eesti ja üldse Baltikum hakkama ise hoolitsema elektrivõrgus sageduse hoidmise eest. Selleks luuakse sagedusreserv. Sagedusalast lahti ühendamine ei tekita elektriseadmetele ohtu, sest sel puhul on küsimus sageduses, mitte pinges. Elektriseadmete rikkeid tekitab pingekõikumine elektrivõrgus.

Osa elektrivõrgust tulenevatest riskidest on seadusega maandatud. Kui juhtub, et koduse elektriseadme rikke on põhjustanud võrguettevõtte poolt kontrollitav sündmus, näiteks lülitamine või liini rike, on tarbijal õigus esitada võrguettevõtjale kahjunõude avaldus. Seaduse järgi vastutab võrguettevõtja elektrivõrgu häiretest tarbijale tekkinud kahju eest.

Elektrivõrgus esineb aeg-ajalt paratamatult häireid – ka neid, mille puhul võrguettevõtja tarbijale tekkinud kahjusid ei hüvita. Sellisteks kahjudeks on vääramatu jõu, näiteks tormide ja äikese, aga ka loomade ja lindude poolt tekitatud kahju. Seetõttu tuleks elutähtsate, tundlike või hinnaliste elektriseadmete puhul ise kahjude ennetamisse panustada.

Kuidas saavad inimesed oma elektriseadmeid rikete eest kaitsta?

Oluline on, et kodune elektrisüsteem oleks töökorras ning et kõiki elektritöid teostaks selleks väljaõppe saanud spetsialistid. Kui kodumasinat võrku ühendades mõnest pistikust «särts» läbi käib või tekib muu kahtlus vigases elektriühenduses, on mõistlik lasta eksperdil kodused elektriseadmed ja -ühendused üle kontrollida. Ainuüksi halb kontakt pistikupesas võib saada tulekahju tekkepõhjuseks. Nii väiksemate kui suuremate elektritööde puhul saab endale appi kutsuda näiteks Enefiti spetsialistid.

Äikese korral on mõistlik elektriseadmed seinakontaktidest lahti ühendada. Samuti peaks ruuteritest lahti ühendama internetikaablid ja vanemate telerite puhul antennikaablid, sest ülepinge liigub ka mööda nõrkvoolukaableid.

Ole kui hoolikas tahes, ikkagi võib tekkida ootamatu kahju. Sel juhul on abiks kindlustus, mis vastavalt lepingus toodud piirmääradele tekkinud kahjud korvab. Pakume oma klientidele, kellel on Enefitiga sõlmitud elektri- või gaasileping, võimalust liituda elektriseadmete, tulekahju või kombineeritud kindlustuslahendusega.

Miks liituda Enefiti kindlustuslahendusega, kui kodul on juba kehtiv kodukindlustus olemas?

Enefit ei konkureeri kodukindlustuse pakkujatega, vaid pakub oma klientidele täiendavat kaitset. Kindlustuse omavastutuse summa, milleks on 50 eurot, on enamiku kodukindlustuste omast kordades väiksem.

Elektriseadmete kindlustus aitab korvata kahju, mille tekitab elektriseadmetele äike, lühis, ülekoormus, üle- või alapinge. Seadmed on kaitstud summas kuni 4000 eurot juhtumi kohta, olenevalt paketist. Samuti katab kindlustus elektripaigaldise kahjustumisest tekkivad parandamise või asendamise kulud, sealhulgas elektriku väljasõidukulud kuni 400 euro ulatuses. Tulekahjukindlustuse abil on kliendil võimalik saada rahaline hüvitis 10 000 euro väärtuses, kahjustunud elukoha taastamiskulude ulatuses.

Hiljuti lõime spetsiaalselt majaomanikele „Extra“ kindlustuspaketi, mis aitab meie klientidel kaitsta oma elektriseadmeid äikesest, elektririkkest või ülekoormusest põhjustatud kahjude vastu nii kodus kui ka aiamajas, kuuris, garaažis, saunas, kasvuhoones ja muudes abihoonetes. Meie klienditeenindus aitab leida kliendile kõige sobivama lahenduse, lähtudes tema vajadustest.

Kuidas on lahendatud hüvitiste väljamaksete kord, kui kliendil on oma kinnistul ka muid kindlustuslepinguid sõlmitud?

Kui tekkinud kahju liigitub nii kodukindlustuse kui ka Enefiti kindlustuse alla, siis saab klient ise valida, kumba kindlustust ta kasutab. Enefiti kindlustuslahendus sobib hästi täiendava meelerahu pakkumiseks juhul, kui olemasoleva kodukindlustuse tingimused või piirmäärad ei ole piisavad elektriseadmete rikete hüvitamiseks või klient eelistab maksta väiksemat omavastutuse summat, kui tavapärastes kodukindlustuslepingutes.

Kahjukäsitluse protsess on lihtne ning Enefiti kodulehel on toodud välja juhis, kuidas tekkinud kahjude kohta vajalikud dokumendid esitada. Olenemata sellest, milline kindlustus kodul on, alati on oluline olla kursis kindlustuse tingimustega ning mõelda läbi, kas olemasolev lahendus on piisav.

Kuidas suurendate teie klientide elektriohutusealast teadlikkust?

Selleks, et tarbijate teadlikkust erinevatel energiateemadel suurendada, on Enefitil energiatarkuse blogi, kust saab lugeda igapäevaste tarbijateemade kohta. Erinevates energiaküsimustes oskavad professionaalset nõu anda ka meie klienditeenindajad.

Lisaks teeb suurim Eesti elektri jaotusvõrgu haldaja Elektrilevi regulaarselt elektriohutusealaseid kampaaniaid, mis on suunatud nii tavatarbijaile kui spetsiifilisemalt elektritööde teostajatele. Elektrilevi töötajad viivad regulaarselt läbi ka elektri ohutuskoolitusi lastele, noortele ja täiskasvanutele.

Energiatarkuse blogi on Enefiti loodud veebileht, kus jagame ajakohast infot energiamaailmas toimuva kohta ja aitame teha paremaid energiaalaseid otsuseid. Tänaste nippide abil loome nutikama homse.

Tegemist on Enefiti Energiatarkuse blogis ilmunud looga. Loe täispikka artiklit siit.

Tagasi üles