Päevatoimetaja:
Kristina Kostap

Tallinnas algab täna nädal aega kestev Disainiöö festival

Copy
Disainiöö logo.
Disainiöö logo. Foto: Kevin Loigu

Täna algab nädal aega, 16.-22.septembrini, vältav Baltimaade üks suurimaid disainisündmusi ehk Disainiöö festival.

Disainiöö avab muusik EiK, kes koos helilooja boipepperoni ja tantsukunstnik Maria Solei Järvetiga toovad vaatajateni vaatemängulise etenduse. Avaetendus «TAKE RUUM, MAKE RUUM, BAKE RUUM: A Journey of Transformation – teekond muutuseni» algab kell 20.00, Disainiöö näitused ja kogu festivaliala teevad end Krulli kvartalis lahti alates kella 17.00st. Disainiöö avaetendus ja näitused on publikule tasuta.

«Avasündmuse idee tõukub tühjast ajalooga ruumist, kus tehakse ruumi uuele. Puhastatakse ja tuulutatakse vanu mälestusi. Siis saab ruumi üle võtta, puhastada kõik liigne ja istutada sellesse uus seeme. Panna ruum küpsema. Kuumutada kogu potentsiaal uueks kujutluse ja fantaasia abil. Ruum tuleb rahvast uuesti täis. Elu hakkab podisema. Avamise koreograafiline keel on sügavalt põimitud hoone atmosfääriga ja tundega, et vanade kohtade elluäratamine on justkui osa eluringist ja ise üks pidev veski,» tutvustavad etenduse kontseptsiooni selle loojad.

Selle aasta Disainiöö peateemaks on disain mahajäetud piirkondades ja ääremaadel, näidates, kuidas väikesed nutikad disaini- ja kultuurisekkumised koostöös kohalike loomeinimestega, nii Eestis kui Euroopa projekti SMOTIES raames kokku kümnes riigis, on toonud nendesse piirkondadesse uue elu läbi inimesi väärtustava elukeskkonna tekke. Sellele keskendub ka põnevate välisesinejatega rahvusvaheline disianifoorum-konverents.

Lisaks saab Eesti tootedisaini paremik taas pärjatud BRUNO auhindadega Eesti Disainiauhindade Galal, jätkusuutlikku moodi näitab rõivamoeetendus DOM, külastajaid ootavad disainiturg Disainitänav, minimess SISUSTUS+, PechaKucha välkloengud, satelliidid üle kogu Tallinna ning rohkelt töötubasid ja näitusi, samuti lasteala väiksematele külastajatele.

XIX Disainiöö toimub 16.-22. septembrini Krulli kvartalis. Enamik Disainiöö üritusi on külastajatele tasuta, kuid on ka osalustasu ja eelregistreerimisega sündmusi, nende seas näiteks rahvusvaheline disainifoorum-konverents, mõned töötoad jne. Festivali programmiga ning ürituste infoga saab tutvuda veebilehel www.disainioo.ee.

Tagasi üles