Päevatoimetaja:
Kristina Kostap

Aeg tomatid ära korjata: selle nipiga saad pooltoored viljad toas küpseks

Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock

Õues on viimased suviselt soojad päevad, kuid neist ei pruugi piisata, et tomatid lõpuni küpseks saaks – seda nii õues kui kasvuhoones kasvavate tomatite puhul. Õnneks leidub nipp, mis annab tomatitele peale nende korjamist õige jume. 

Üha jahedamaks muutuvad ööd kuulutavad tomatitaimedele surma. Nende küljes rippuvad viljad peavad külmale küll paremini vastu kui emataim ise, kuid küpseks need ei saa. Õnneks pole see veel maailma lõpp, kuna tomatid saab pooltoorelt varte küljest ära noppida ning järelvalmima viia. 

Selleks naksa tomatid taime küljest ära nii, et varre jupp jääks tomati enda külge, mis tagab, et tomat kauem säiliks. Järgmisena vii tomatid tuppa ja aseta need banaanide või sibulate lähedusse. Mõlemad eritavad etüleengaasi, mis kiirendavad küpsemisprotsessi. See on ka põhjuseks, miks ei soovitata banaane ja sibulaid teiste juur- ja köögiviljade läheduses hoida. Nii tegutsedes toimid nagu tööstuslik tomatitootja, sest ka nemad korjavad tomatid kokku siis, kui need veel päris valmis ei ole ning järelküpsemine toimib juba transpordi käigus. Ka ei pea muretsema maitse pärast, kuna pooltoore vilja maitseomadused on suuremas osas välja kujunenud. 

Tagasi üles