Päevatoimetaja:
Kristina Kostap

Miks on õuna sees klaasjad laigud?

Copy
Klaasjad plekid viljalihas.
Klaasjad plekid viljalihas. Foto: Shutterstock

Värskelt korjatud õunu pooleks lõigates võib leida, et mõnel neist on klaasjad laigud. Enamasti tekivad need läbipaistvad plekid südamiku ümber. Mis need on ja miks need tekivad?

Õnneks ei põhjusta struktuurimuutust haigus või kahjurid. Probleem on hoopis õunte koostises, selgitab Lõuna-Saksamaal asuva Bambergi linna aiandus- ja maastikukorraldusliit. Liiga palju päikest ja kõrge temperatuur suvekuudel võib mõjutada arenevaid õunu, pannes need tootma rohkem suhkruid ja tärklist, tekitades klaasja välimuse, mida kutsutakse vesisüdamikuks. Selle tulemusena säilitab õun teatud piirkondades liiga palju vett ja need tunduvad hiljem klaasjad või vesised.

Kuid on veel üks põhjus, miks õunad muutuvad klaasjaks: lehtede ja õunte vaheline tasakaalustamatus. Kui õunapuul on liiga palju lehestikku ja liiga vähe õunu, võivad samuti tekkida klaasjad plekid. Lääne-Saksamaal asuva Giesseni linna piirkonnanõukogu taimekaitseteenistuse sõnul pole veel selge, miks need ainevahetusprobleemid täpselt tekivad, vahendab Bild.

Tagasi üles