/nginx/o/2024/09/18/16363785t1h7e4d.jpg)
Värskelt korjatud õunu pooleks lõigates võib leida, et mõnel neist on klaasjad laigud. Enamasti tekivad need läbipaistvad plekid südamiku ümber. Mis need on ja miks need tekivad?
Õnneks ei põhjusta struktuurimuutust haigus või kahjurid. Probleem on hoopis õunte koostises, selgitab Lõuna-Saksamaal asuva Bambergi linna aiandus- ja maastikukorraldusliit. Liiga palju päikest ja kõrge temperatuur suvekuudel võib mõjutada arenevaid õunu, pannes need tootma rohkem suhkruid ja tärklist, tekitades klaasja välimuse, mida kutsutakse vesisüdamikuks. Selle tulemusena säilitab õun teatud piirkondades liiga palju vett ja need tunduvad hiljem klaasjad või vesised.
Kuid on veel üks põhjus, miks õunad muutuvad klaasjaks: lehtede ja õunte vaheline tasakaalustamatus. Kui õunapuul on liiga palju lehestikku ja liiga vähe õunu, võivad samuti tekkida klaasjad plekid. Lääne-Saksamaal asuva Giesseni linna piirkonnanõukogu taimekaitseteenistuse sõnul pole veel selge, miks need ainevahetusprobleemid täpselt tekivad, vahendab Bild.
Kas klaasjas õun kõlbab süüa?
Õnneks pole klaasjad plekid ohtlikud ning õuna üldist maitset ei mõjuta. Ainus puudus on pooleks lõigatud õuna välimus. Neid plekke on selgelt näha vaid värskelt korjatud õuntel. Mida kauem õunad valminult seisavad, seda paremini jaotub vesi vilja sees laiali ning klaasjaid plekke on raskem näha.