Päevatoimetaja:
Kristina Kostap

VÄKK! See iga päev kasutust leidev köögimasin kubiseb bakteritest

Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock

Kuigi mikrolaineahi võib tunduda usaldusväärne köögiabiline, tuleks rohkem tähelepanu pöörata toidujääkide ja -pritsmetele, mis toidu soojendamisest masina seintele, lakke ja põhja lendavad.

Teadusväljaandes Frontiers in Microbiology avaldatud uue uuringu kohaselt on mikrolaineahi tegelikult päris vastik seadeldis. Teadlased puhastasid kodudes, kontorites ja mikrobioloogialaborites 30 mikrolaineahju ning leidsid 747 tüüpi baktereid.

Kodused mikrolaineahjud sisaldasid peamiselt stafülokoki baktereid. Teadaolevalt on neid vähemalt 44 erinevat liiki. Enamik neist on kahjutud ning elavad loomade, sealhulgas inimeste, nahal ja limaskestadel, aga ka mullas. Stafülokokid võivad inimestel ja teistel loomadel põhjustada mitmesuguseid haigusi. Nad on tavalised toidumürgistuse põhjustajad.

Tagasi üles