Päevatoimetaja:
Kristina Kostap

5 viga, mida vältida uue korteri sisustamisel

Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock

Uue korteri sisustamine on põnev ja loov protsess, mis annab võimaluse luua endale ja oma perele ideaalne elukeskkond. Sisustamise käigus võib teinekord ette tulla vigasid, mis võivad teha rohkem kahju kui kasu. Need vead pole siiski ületamatud ja väikese planeerimise ning tähelepanuga saab neid hõlpsasti vältida. City24 tutvustab viit levinud viga, mida uue korteri sisustamisel vältida ja kuidas oma kodu veelgi hubasemaks ja stiilsemaks muuta.

1. Ära kiirusta

Esimene ja kõige olulisem samm uue kodu sisustamisel on planeerimine. Kiirelt ostetud mööbel ja aksessuaarid võivad esimese hooga õige valikuna näida, kuid korterisse sisse elades võivad need muutuda sobimatuteks või ebapraktilisteks osutuda. Selleks, et vältida planeerimata jätmisest tulenevaid vigu, võta aega oma uue kodu tunnetamiseks.

Mõtle, kuidas soovid igas ruumis aega veeta, milline on sinu elustiil ja mis funktsioone peavad erinevad toad täitma. Näiteks magamistuba peaks olema rahulik ja lõõgastav, samas kui elutoa mööbel peaks olema piisavalt mugav ja praktiline, et mahutada kõiki pereliikmeid ja külalisi.

Sõltumata sellest, kas söögiala on planeeritud kööki, söögituppa või avatud elutuppa, on oluline pöörata tähelepanu söögitoolidele ja söögiala üldisele mugavusele. Sobiva kõrguse ja stiiliga söögitoolid ja -laud tagavad mugava einestamise ja seltskondlike koosviibimiste koha.

Mõtle ka tarkadele lahendustele, näiteks väikese või avara korteri puhul on mõistlik kasutada vaipasid, mille abil on võimalik ruumis erinevaid alasid tekitada, samal ajal siiski ühtset üldpilti hoides. Samuti toovad need sisse värvi ning tekstuuri, mis loovad hubase atmosfääri. Seesugune aegamisi kodu planeerimine aitab vältida olukorda, kus ostad spontaanselt midagi, mis hiljem ruumi suuruse või stiiliga sobida ei pruugi.

Võta kodu sisustamist rahulikult ning vali sinna asju vastavalt vajadusele.
Võta kodu sisustamist rahulikult ning vali sinna asju vastavalt vajadusele. Foto: Shutterstock

2. Vales suuruses mööbel ja selle paigutus

Uue kodu sisustamisel võib tunduda ahvatlev osta mööbliesemeid, mis näevad poes suurepärased välja, kuid pärast ostu selgub, et koju paigutatuna ei pruugi need ruumi või ei sobi kokku toa proportsioonidega. Väikesesse tuppa vali pisem diivan või diivanvoodi, mida saab vajadusel ka magamiseks või külaliste majutamiseks kasutada. Samal ajal võib suure ruumi puhul liiga väike mööbel luua tühja mulje.

Et selliseid ootamatusi vältida, tee enne mööbli ostmist täpsed mõõtmised ja loo plaan, kuidas mööbel ruumis paiknema hakkab. Vajadusel kasuta veebis olevaid planeerimisprogramme, mis aitavad ruumist ja mööblipaigutusest aimu saada.

Voodi valikul mõtle mitte ainult selle suurusele, vaid ka stiilile ja kõrgusele, sest näiteks kõrge voodi võib väikeses toas raskena mõjuda. Madalam voodi jätab toast avarama mulje. Oluline on, et magamistoas oleks piisavalt ruumi liiklemiseks, ja et mööbel ei takistaks uste või akende avamist. Kui kõik mööbliesemed on õiges suuruses ja hästi paigutatud, tundub kogu ruum avaram ja mugavam, olenemata sellest, kas tegu on väikese stuudiokorteri või avara perekorteriga.

Vales mõõdus mööbel maksab kiiresti kätte.
Vales mõõdus mööbel maksab kiiresti kätte. Foto: Shutterstock

3. Valgustuse alahindamine

Valgustus on üks olulisemaid nüansse, mis võib ruumi täielikult muuta, kuid tihti ei pöörata sellele piisavalt tähelepanu. Halb valgustus võib muuta ilusa ruumi süngeks, seevastu hästi valitud valgustitega saab tuua esile ruumi parimaid omadusi ja need aitavad kaasa meeldiva atmosfääri loomisele.

Lihtsalt ühe laelambi paigaldamine ei pruugi olla piisav, et kogu ruumi valgustada ja tuba funktsionaalselt kasutada. Valgustite valimisel mõtle erinevatele valgusallikatele, mida saad ruumis kombineerida: üldvalgustus, töövalgustus ja aktsentvalgustus.

Elutoas võiks lisaks peamisele valgustile olla ka põrandalamp või seinalamp, mis loob õhtuseks ajaks pehmema meeleolu. Magamistoas on praktilised öökapilambid, mis pakuvad pehmet valgust lugemiseks ja lisavad ruumi õdusust.

Samuti on oluline mõelda, millised valgustid sobivad ruumi stiiliga – modernsed, klassikalised või industriaalstiilis valgustid annavad ruumile täiesti erineva ilme. Õige valgustus ei ole mitte ainult praktiline, vaid ka ruumi kaunistav disainielement, mis lisab isikupära ja soojust.

Erinevad valgusallikad loovad hubase ja meeldiva keskkonna.
Erinevad valgusallikad loovad hubase ja meeldiva keskkonna. Foto: Shutterstock

4. Liiga palju värve ja stiile

Korteri sisustamisel võib olla ahvatlev kombineerida erinevaid stiile ja värve, kuid liiga palju segadust võib tekitada rahutu ja omavahel ebakõlas üldmulje. Selleks, et luua harmooniline ja terviklik ruum, vali oma kodu jaoks kindel värvipalett ja stiil, mis kajastub kogu interjööris.

Näiteks rahulikud neutraalsed toonid sobivad suurepäraselt magamistuppa, kus on oluline, et keskkond oleks lõõgastav ja rahustav. Kui soovid lisada oma ruumile isikupära, vali mõned julged aktsentvärvid, mis toovad ruumi elu, seda sealjuures liiga kirjuks muutmata.

Vaibad on suurepärane viis tuua tuppa värvi ja tekstuuri ning aidata kaasa ühtsele stiilile. Samamoodi võivad valgustid ja muud aksessuaarid täiendada ruumi visuaalset ilmet, lisades sellele sügavust ja kontrasti. Stiilide ja värvide läbimõtlemine aitab luua ruumi, mis tundub terviklik ja kus on meeldiv viibida. Samas ära pelga ka katsetamist – väikeste detailidega, näiteks dekoratiivsed padjad, kunstiteosed või vaasid, saad oma kodu ilmet kergesti värskendada ja muuta.

Tugevad ja omavahel võistlevad värvid võivad meeli koormata.
Tugevad ja omavahel võistlevad värvid võivad meeli koormata. Foto: Ian Luck / Shutterstock.com

5. Liiga vähe panipaikasid

Üks sagedasemaid vigu, mida uue kodu sisustamisel tehakse, on hoiustamislahenduste ja panipaikade alahindamine. Kui ei ole piisavalt kappe, sahtleid või riiuleid, muutub ruum kiiresti korratuks. See ei mõjuta mitte ainult ruumi visuaalset ilmet, vaid võib ka igapäevaelu palju keerulisemaks muuta, sest vajalikud esemed pole kergesti kättesaadavad või leitavad.

Et sellist probleem vältida, vali multifunktsionaalseid mööbliesemeid, nagu panipaikadega voodid või riiulid, mis pakuvad lisaruumi ladustamiseks. Magamistoas tasub kaaluda ka öökappide lisamist, et kõik vajalik oleks käepärast ja magamistuba oleks korras. Elutoas saab kasutada stiilseid hoiukaste või -korve, mis ei lisa ruumile ainult ilu, vaid on ka praktilised lahendused igapäevaste asjade organiseerimiseks. Nutikad ladustamisvõimalused aitavad hoida kodu puhtana ja korras, muutes selle üldpildi palju meeldivamaks.

Kui asjadele ei ole kohta, siis kipuvad need kuhjuma.
Kui asjadele ei ole kohta, siis kipuvad need kuhjuma. Foto: Shutterstock

Kokkuvõte

Uue korteri sisustamine on põnev protsess, mis annab võimaluse luua täpselt sulle sobiv, ideaalne elukeskkond. Vältides levinud vigu, nagu vähene planeerimine, vale mööbli suurus või paigutus, valgustuse alahindamine, stiilide segadus või ebapiisavad hoiustamisvõimalused, saad luua stiilse, mugava ja funktsionaalse kodu.

Võta aega, et ruume planeerida - nii saad luua kodu, kust peegeldub sinu isikupära ja mis täidab sinu elustiiliga sobivaid vajadusi. Ole loov, katseta ja naudi protsessi – sinu kodu on koht, kus tunned end hästi ja kuhu on alati hea tulla.

Tagasi üles