Päevatoimetaja:
Kristina Kostap

KÕVA SÕNA Eesti disainilahendus jõudis mainekal konkursil Euroopa kolme parima hulka

Margus Viher ja Piil disainer Arseni Timofejev.
Margus Viher ja Piil disainer Arseni Timofejev. Foto: Patendiamet

Eile Riias toimunud auhinnatseremoonial DesignEuropa Awards anti üle preemiad silmapaistvaimatele Euroopa disainidele ja disaineritele. Väikeettevõtete kategoorias jõudis kolme parima hulka Eesti ettevõte Arsenit oma kokkupandava moodulmajaga Piil.

DesignEuropa Awards on Euroopa disainiskeene iga-aastane tähtsündmus, mida korraldab Euroopa Liidu intellektuaalomandi amet (EUIPO). Alates 2016. aastast toimuval auhinnakonkursil tõstetakse esile ELis registreeritud disainilahendusi, tunnustamaks ettevõtteid, kes on andnud märkimisväärse panuse disainivaldkonda ja loonud innovaatilisi tooteid.

Piil disain.
Piil disain. Foto: EUIPO

Tänavu jagati disainiauhindu esmakordselt Riias. Auhinnakategooriaid oli sel korral neli: tööstusettevõtete auhind, väike- ja keskmise suurusega ettevõtete auhind, järgmise põlvkonna disaini auhind ja elutöö auhind. Žürii hindas kandideerinud disaine muuhulgas selle põhjal, milline on disaini esteetiline väärtus ja visuaalne atraktiivsus, tõestatav mõju turul, jätkusuutlikkus, kasutatavus ja innovatsiooni tase.

Konkursile esitati rekordiliselt üle 800 taotluse ja kandidaate oli kogu Euroopast.

Juba teine finaali jõudnud Eesti disainer

Väike- ja keskmise suurusega ettevõtete kategooria esikolmikusse pääses ka Eesti ettevõte Arsenit oma looduses kokkupandava moodulmajaga Piil, mille autor on Arseni Timofejev. Piil on minimaalse pindalaga, kuid funktsionaalne maja, kus on olemas kõik võimalused kaugtööks ja puhkuseks. Tegu on isikupärase disainiga, mis aitab vähendada ehitusmõjusid looduskeskkonnas.

Timofejev ütles patendiametile, et registreeris oma toote tööstusdisainilahendusena, sest kartis, et keegi võib vastasel juhul tema disaini kopeerida. «Mulle tundus, et autoriõigused mulle siin piisavat kaitset ei taga ja autorsuse tõendamine oleks ilma registreeritud disainita keeruline,» nendib Timofejev. Disainer ütleb, et huvi tema toote vastu on juba väga suur ja hetkel tegelebki ta aktiivselt selle kommertsialiseerimisega.

Piil disain.
Piil disain. Foto: EUIPO

Arsenit oli möödunud aastal tööstusettevõtte kategooria nelja parima hulka tulnud Cleveroni kõrval juba teine maineka konkursi finaali jõudnud Eesti ettevõte.

Võidukarikas väikeettevõtete kategoorias läks sel korral Rootsi disainerile Per Brickstadile läbipaistva plaadimängija eest.

Disaini registreerimine on rohi varguse vastu

Riias auhinnatseremoonial osalenud patendiameti peadirektor Margus Viher ütles, et Piil on suurepärane näide sellest, kuidas ettevõtjad oma loomevara peaksid haldama.

«Disainerite, ettevõtjate ja loojate esimene samm peaks olema oma loomingu kaitsmine, sest siis on nende originaalsed ideed varguse eest paremini turvatud. Tänapäeval kipuvad asjad kiiresti käest libisema, kui sul ei ole kindlustust, mida oma loomevara kaitsmine annab,» rõhutas Viher.

Tagasi üles