Päevatoimetaja:
Kristina Kostap

EKSPERT 3 soovitust, kuidas üüripinnale õige hind määrata

Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock

Pole mingi saladus, et peamine asi, mis üürnikule üürikorteri valimisel määravaks saab, on hind. Vale üürisumma küsimine võib üürileandja rahakotti aga suure augu jätta. Rendini müügispetsialist Martti Hallimäe avaldab, kuidas hinnastada üüripind nii, et kiiresti hea üürnik leida ja stabiilset tulu teenida.

Vaata kinnisvaraportaalide üürikuulutusi

Kõige lihtsam soovitus on vaadata teiste samaväärsete üüriobjektide kuulutusi. «Rendini üürikuulutuste portaalis saab üürikuulutusi filtreerida asukoha, hinna, tubade arvu ja pindala järgi, aga võtta arvesse ka näiteks lemmikloomasõbralikkust ning panipaiga või parkimiskoha olemasolu,» kirjeldab Martti Hallimäe.

Kuulutusi sirvides võiks omanik hinnata, milline on tema üüripinna seisukord võrreldes teistega. Keskmises seisukorras või remonti vajava korteri üürihind ei saa olla sama kõrge kui üüripinnal, mis on äsja läbinud põhjaliku värskenduskuuri. «Lisaks võivad üürniku silmis üüripinna väärtust tõsta ka erinevad lisahüved, nagu isiklik parkimiskoht, panipaik, suur rõdu või saun,» ütleb Hallimäe.

Samuti võiks võrrelda ruutmeetrite arvu ning vaadata, millised on teiste pindade keskmised igakuised kommunaalkulud. «Kui selgub, et sinu üüripinna küttekulud on keskmisest kõrgemad, siis on mõistlik ka üürihinda vastavalt selle korrigeerida,» soovitab ta.

Hinnasta üürikorter vastavalt piirkonnale

Üürihinna määramisel tuleb arvesse võtta ka piirkonda. Mõtle, milline on selle piirkonna elanikkond, keskmine jõukustase ning kes on sinu potentsiaalne üürnik.

Hallimäe sõnul on kõige hinnatundlikumad tavaliselt magalapiirkonnad, nagu Mustamäe, Lasnamäe ja Õismäe. «Nendes piirkondades on üldjuhul palju pakkumisi ning korterid üsna standardse planeeringuga, mistõttu võib keskmisest kõrgema üürihinna küsimine üürniku leidmise keeruliseks ja ajamahukaks muuta,» selgitab ta.

«Kui turul on mitmeid sarnaseid kuulutusi, siis valitakse üldjuhul kõige madalama üürihinnaga elupinna kasuks. Sellisel juhul võib ka paarikümne eurone hinnavahe otsustamisel kaalukiviks saada,» lisab Hallimäe.

«Hea nipp on jälgida enda piirkonna kuulutusi pikema aja vältel, et vaadata, millistele üüripindadele leitakse kiiresti üürnik ning millised seisavad pikalt tühjana. Kui piirkonnas on väga palju üürikuulutusi, siis on soovitatav teistest veidi väiksemat hinda küsida, et kiiremini üürnik leida,» soovitab üüriekspert.

Mõtle, kui kiiresti soovid üürniku leida

Kolmandaks tuleks mõelda sellele, kui kiiresti soovitakse üüripind välja üürida. «Üldjuhul leiab odavamale korterile kiiremini sobivaid kandidaate ning kallima otsa korterid seisavad kauem tühjalt. Pikalt tühjana seisev korter on üürileandjale aga suur kulu,» avaldab Hallimäe.

«On arusaadav, et üürileandjad soovivad hinnatõusu ja elukalliduse kasvu valguses ka kõrgemat üürihinda küsida, et enda suurenenud kuludega paremini toime tulla. Samas tuleb arvestada ka sellega, et liiga kõrget hinda küsides on oht hoopis üüritulu kaotada,» ütleb müügispetsialist.

Hallimäe toob lihtsa näite ühe üürikorteri põhjal. «Üürileandja määras oma korteri üürihinnaks 600€, ehkki samas piirkonnas leiaks samaväärse üüripinna ka näiteks 450€ või 500€ eest. Ta kulutas kokku neli kuud, et korterisse liiga kõrge hinnaga üürnik leida ning kaotas sellega saamata jäänud üüritulu näol 2400 eurot,» kirjeldab ta.

«Üldjuhul ei kaalu kõrge üürihind üle seda, et üüripind seisab pikalt tühjana, vaid mõistlik on hinda veidi langetada, et kiiresti üürnik leida ja stabiilset üüritulu teenida. Isegi, kui omanik leiab lõpuks eluasemele inimese, kes on valmis keskmisest kõrgemat hinda maksma, siis reeglina tähendab see üürileandja jaoks ikkagi rahalist kaotust,» lisab Hallimäe.

Kuidas aru saada, et üürikorter on valesti hinnastatud?

Kui pärast üürikuulutuse avalikustamist pole umbes nädala jooksul üüripinnale huvilisi tekkinud, siis on see ohumärk, et hind on liiga kõrge. «Sellisel juhul on mõistlik esmast üürihinda veidi korrigeerida. Lisaks tekib odavamatele korteritele tavaliselt ka rohkem huvilisi ning on suurem tõenäosus, et üürileandja leiab kandidaatide seast meelepärase üürniku,» soovitab Hallimäe.

«Siin tuleb loomulikult arvesse võtta ka piirkonda. Kui Tallinnas võib mõistliku hinnaga korterile huvilisi leida 3-4 päevaga, siis maapiirkondades on tavaliselt nõudlus väiksem ning kandidaatide leidmisele kulub keskmisest kauem aega,» lisab ta.

Ta lisab, et üürniku otsimisel ei ole alati kõige tähtsam suur huviliste arv. «Pigem on oluline kandidaatide kvaliteedi tase, kelle seast saaks valida usaldusväärse üürniku. Seda näitab näiteks eeskujulik finantskäitumine, maksehäirete puudumine, stabiilne sissetulek ning jõukohase elupinna valimine,» ütleb üüriekspert.

Kuidas suurendada üürikorteri kandidaatide hulka?

1. Vali õige kinnisvaraportaal

Esiteks tuleb osata kuulutada õigetes kohtades. «Kui paljudes kinnisvaraportaalides võib üürikuulutuse lisamine maksta lausa 100€, siis Rendin võimaldab üürileandjatel tuhandete koduotsijateni jõuda täiesti tasuta,» ütleb Hallimäe.

«Tühjalt seisev üüripind on üürileandjale niigi suur kulu, mida kallid teenustasud veelgi kasvatavad. Lisaks ei garanteeri kõrge hind suurt kandidaatide hulka ning sageli peab üürileandja ise veel lisaks vaeva nägema, et korterile huvilisi leida,» lisab ta.

2. Jaga üürikuulutust sotsiaalmeedias

Teiseks võiksid üürileandjad oma üürikuulutust jagada ka sotsiaalmeedias või erinevates Facebooki gruppides.

«Kõige paremini töötavad just piirkondlikud grupid, kuhu on koondunud kokku mõne linna, asumi või küla elanikud. Lisaks võib kuulutuse lisada ka Facebook Marketplace’i. See on eriti kasulik üüripindade puhul, mis asuvad väljaspool suuremaid linnu või piirkondades, kus pole suuri Facebooki gruppe,» soovitab ta.

3. Vaata üle üürikuulutuse fotod

Kui huvilisi endiselt napib, siis tuleks kriitilise pilguga üle vaadata ka üürikuulutuse pildid. «Üürikuulutuse fotod peaksid olema kvaliteetsed ning tehtud hiljuti ja päevavalguses. Kui pildid on tehtud mobiiltelefoniga, siis võib kaaluda ka professionaalsete fotode tellimist,» ütleb müügispetsialist.

Hästi oluline on ka kuulutuse esipilt ehk pilt, mida näeb koduotsija kõige esimesena. «See peab olema kutsuv ning tekitama inimeses piisavalt huvi. Avafotoks ei ole mõtet panna pilti maja välisfassaadist või tühjast magamistoast, kui elutuba on avar ja ilusa sisekujundusega. Möbleerimata korteri puhul võiks avapildiks olla näiteks vaade köögist. Kui korteri aknast avaneb kaunis ja unikaalne vaade, siis võib huvilisi ka sellega ligi meelitada,» soovitab Hallimäe.

Märksõnad

Tagasi üles