Päevatoimetaja:
Kristina Kostap

OOTAMATU Need 3 toiduainet võivad jätta petlikult tervisliku mulje

Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock

Ületöödeldud toidud moodustavad suure osa meid ümbritsevatest toiduvalikutest. Pealtnäha tervislikud ampsud võivad tegelikkuses hoopis tervist kahjustada.

Ületöödeldud toiduaineid kirjeldatakse kui toiduaineid, mis sisaldavad lisaaineid ja koostisosi, mida koduköögis tavaliselt ei leidu. Ületöödeldud toiduks peetakse neid toiduaineid ja eineid, mille algset seisundit on märkimisväärselt muudetud kuumtöötluse, lisatud vürtside, küllastunud rasvade, säilitusainete ja muude toidulisanditega. Ületöödeldud toiduained säilivad tavaliselt kaua ja on kas kohe või pärast kuumutamist söömiseks valmis. Taolised toidud sisaldavad vähe toit- ja kiudaineid.

Valmiseined, delikatessid, limonaadid ja muud ultratöödeldud toidud võivad põhjustada mälu ja kognitiivsete vaimsete funktsioonide kahjustusi ning ajuvereringe häireid, näitab ajakirjas Neurology avaldatud uuring.

Tagasi üles