Päevatoimetaja:
Kristina Kostap

STATISTIKAAMET Need on kõige populaarsemad nutividinad meie kodudes

Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock

Statistikaameti andmetel on viimase nelja aasta jooksul erinevate nutiseadmete kasutamine märgatavalt tõusnud. Kui nutitelereid kasutatakse varasemast 30 protsenti enam, siis nutikellade kasutus on tõusnud lausa 60 protsenti. Järjest populaarsemad on kodudes ka internetiga ühendatud kodumasinad ja häälkäsklusele kuuletuvad virtuaalsed abilised.

Statistikaameti analüütik Sigrid Saagpakk selgitas, et Eesti inimeste seas on kõige levinum seade nutiteler, mida kasutab 57 protsenti interneti kasutajatest. «Populaarsuselt teisel kohal on nutikellad, juhtmevabad kõrvaklapid ja GPS-seadmed, mida kasutab üle poolte (53 protsenti) vastanutest. Levinud on ka internetiga ühendatud muusikakeskused ja nutikõlarid (28 protsenti),» ütles analüütik.

Nutikülmik ja robottolmuimeja

Internetiga ühendatud kodumasinaid ning häälkäsklustega juhitavad abilised nagu näiteks Alexa või Siri koguvad samuti populaarsust. Nii on nende kasutamine viimase nelja aasta jooksul tõusnud lausa 35 protsendi võrra.

«Näiteks robotniidukit, robottolmuimejat või nutikülmikut kasutab 22 protsenti uuringus osalenud internetikasutajatest,» selgitas analüütik ja lisas, et palju on kodudes ka internetiga ühendatud valgusteid, pistikühendusi või elektriarvesteid, mida kasutab 18 protsenti vastanutest.

Levinud on ka interneti kaudu juhitavad turvalahendused nagu näiteks suitsuandurid, turvakaamerad või erinevad lukud, mille kasutajate arv on viimase nelja aasta jooksul kahekordistunud.

Kõik siiski nutiseadmeid ei kasuta

Olgugi, et suur hulk Eesti elanikest mitmeid nutimaailma võimalusi kasutab, on ka neid, kes seda teatud põhjustel ei tee.

«85 protsenti neist, kes nutiseadmeid ei kasuta, tõi välja, et neil lihtsalt ei ole nutiseadmeid vaja. 10 protsenti tõdes, et seadmete hind on nende soetamiseks liialt kallis ning 3 protsenti vastanutest tõi välja kasutamisel esinevad võimalikud turvaprobleemid,» ütles Saagpakk.

Hind on ostuotsuse tegemisel oluline

Inimeste jaoks mängib uue seadme ostmisel kahtlemata suurimat rolli nutiseadme hind, mida peab oluliseks 69 protsenti vastanutest. «Jälgitakse ka seadme kõvaketta omadusi nagu kiirus või mälumaht, mida mainis 66 protsenti vastanutest,» tõdes Saagpakk ja lisas, et oluline on ka toote bränd või mõõtmed (51 protsenti).

Kõige vähem mõjutavad ostuotsust lisagarantii soetamise võimalus (11 protsenti), seadme üleüldine keskkonnasõbralikkus (14 protsenti) ning tagasiostu võimalus (15 protsenti).

Loe rohkem Statistikaametist.

Tagasi üles