Päevatoimetaja:
Kristina Kostap

MUGI MÕNUGA Just sel moel valmistatud muna on tervisele kõige kasulikum (2)

Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock

Keedumuna ei ole mitte ainult maitsev, vaid ka äärmiselt kasulik valik neile, kes on hädas kõrge kolesteroolitasemega.  

Tervise- ja toitumisnõustaja Chris Mohr märkis, et kõvaks keedetud munadel on mitmeid eeliseid, seda eriti, kui inimene soovib vähendada halva kolesterooli taset organismis, vahendab Health Digest.  

Kuna muna keetmine ei nõua täiendavaid rasvaineid, on valmiv roog ühteaegu maitsev ja toitev. Lisaks säilivad keetmise käigus kõik munas sisalduvad kasulikud toitained. 

Mohri sõnul on keedetud munadel veel üks eelis, millest paljud veel ei tea. 

«Mune tuleb keeta madalamal temperatuuril, mis aitab vähendada munas oleva kolesterooli oksüdeerumist. Fakt on see, et nn halb kolesterool koosneb oksüdeerunud kolesteroolist, mis kleepub arterite seintele. Aja jooksul põhjustab oksüdeerunud kolesterool arterite ahenemist, mis raskendab nende vere pumpamist,» selgitab Mohr.

Kui toiduga saadav kolesterool on oksüdeerunud, koguneb see suurema tõenäosusega arterite seintele. Ja kuumus (näiteks munade praadimine kõrgel temperatuuril) soodustab kolesterooli oksüdeerumist. Kuna munad puutuvad keetmisel lühikest aega mõõduka kuumusega kokku, oksüdeerub kolesterool harvemini ja on seetõttu peaaegu kahjutu.

Märksõnad

Tagasi üles