Päevatoimetaja:
Kristina Kostap

Ehitusjärgus kodu on täis ootamatuid ohte – ka vargad luusivad selliste ümber

Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock

Kuigi uue kodu ehitusstsenaariumisse on sisse kirjutatud suur rahakulu ning iga ehitusetapi juurde kuuluvad reaalsed riskid, arvavad paljud inimesed ekslikult, et kindlustamise eelduseks on kasutusluba. 

«Ehitusjärgus kodu saab kindlustada hetkest, mil majakarp on püsti ja suletud ehk aknad-uksed ees ning mõistagi ehitusluba olemas. Reeglina saab ehitusjärgus maja kindlustada põhiriskide vastu, mis tähendab, et kaitse kehtib tule, vee, loodusõnnetuse ning varguse vastu,» selgitas Seesami kodukindlustuse tootejuht Dagmar Gilden.

Õlilapp või tööpüksid võivad maja süüdata

Kindlustaja sõnul on ehitusjärgus kodude kõige kallimad ja laiaulatuslikumad kahjud seotud veelekete ja tulekahjudega. Esimesed tekivad tihti just peale torustike paigaldamist – põhjuseks sealjuures nii praaktooted kui ka paigaldusvead. Viimase suurima veelekke põhjustas Seesami kliendile ebakvaliteetne ühenduskoht ning see kahju ulatus 26 000 euroni.

«Kõlab ehk uskumatult, ent päris mitmel korral oleme hüvitanud kahju, mis on saanud alguse põranda õlitamise järgselt õhu kätte jäänud õlilapist või riietest, millega tööd tehti. Selliseid juhtumeid on olnud nii eramutes kui ka korterites ning kahjud küündinud sadade tuhandeteni,» rääkis Gilden.

Ehitusjärgus hoonetele iseloomulikud tulekahjud saavad alguse ka näiteks tuletöödest katusel, samuti võivad keevitamisest, lõikamisest või muudest kuumtöödest tekkivad sädemed süüdata kergestisüttivaid materjale nagu puit, paber, kemikaalid jne. Ajutised elektrijuhtmed, valesti ühendatud kaablid või defektsed tööriistad on süüdi elektrilühistes, mis omakorda tulekahjusid põhjustanud. Ka ei ole harvad olukorrad, kus on süttinud ehitusel ülekoormatud pistikupesad või pikendusjuhtmed. Talvisel perioodil kasutavad ehitajad sageli ajutisi küttelahendusi, mis vale paigalduse või süttivate materjalide lähedusse paigutatult samuti tulekahjusid põhjustavad.

«Suureks riskiks on ka akudega tööriistad ja kodumasinad, mis tuuakse majapidamisse kohe ehitustööde alguses ning mis vooluvõrku jättes võivad üle kuumeneda, aga ka plahvatada,» kaardistas kindlustaja ehitusobjektil tulekahjusid põhjustavaid ohukohti.

Vargad lahkuvad parketi ja tööriistadega

Lisaks eelmainitule on igas ehitusetapis hooned ihaldusväärseks objektiks ka varastele, kes hindavad eriti just tööriistu, sest neid saab lihtsa vaevaga maha müüa ja rahaks teha. Aga viiakse minema ka paigaldamist ootavaid parketipakke, soojustust, juhtmeid ning tualetipotte.

Gildeni sõnul koduomaniku tublidus ja ettenägelikkus kahjuks alati ootamatuste eest ei kaitse. Kuigi ehitusjärgus hoone kindlustamise on mõnevõrra kallim juba valmis kodu kindlustamisest, on see kulu tema sõnul siiski kordades väiksem, kui kogu hoone uuesti üles ehitamine. Viimasele kuluvaid pööraseid rahanumbreid teavad värsked koduehitajad ilmselt liigagi hästi.

«Mina soovitan alati tulevastel koduomanikel pöörduda oma sooviga kohe ehitustööde alguses kindlustusandja poole, kes nõustab, mis hetkel ja mis andmete alusel on võimalik kindlustuskaitset pakkuda. Kindlustada tuleks kindlasti enne kui maja lõplikult valmis ja kasutusluba käes, sest kahjuks põlevad ja uputavad ka uhiuued kodud,» soovitas Gilden.

Tagasi üles