Päevatoimetaja:
Kristina Kostap

GALERII Nõmme turul selgitati välja Eesti parimad hoidised: võitjateks osutusid moodsas võtmes klassikud

Copy

Möödunud laupäeval, 5. oktoobril toimus kuuendat korda Nõmme turul hoidiste konkurss. 2024 aasta parimaks magusaks hoidiseks valis žürii õuna Šoti viski moosi. Parima soolase hoidise tiitel läks röstitud paprika letšole.

Konkursi korraldaja, Tallinna Turud turundusjuht Kätlin Lest selgitas, et tänavusele hoidiste konkursile andsid taas tooni traditsioonilised, eestlaste seas armastatud toorained ja maitsed. «Enim kasutatud tooraineteks olid sel aastal õun, ploom, tomat ning paprika ning põnevamatest maitsetest olid esindatud viigimari, ebaküdoonia ja rabarber,» tutvustas Lest konkursile toodud hoidiste maitseid.

«Konkursi korraldajana oleme rõõmsad, et meie hulgas on nii palju vahvaid inimesi, kes hoiavad elus hoidistamise traditsiooni ja loovad läbi toidu kestvat väärtust, mida ka teistega jagada,» tõdes Lest, lisades, et tänab kõiki konkursil osalejaid, kes oma põnevaid hoidiseid maitsmiseks esitasid.

Parimaks magusaks hoidiseks valis žürii ka eelmisel aastal magusa hoidise tiitli võitnud Sille Lavini õuna Šoti viski moosi. Žürii tõi välja, et Šoti viski oli üllatav lisand, mis andis moosile mõnusa rabasuitsu maitse. Koos vanilli ja õrna tšilli mekiga tegi suitsune lisand õunamoosist tõeliselt nauditava elamuse. Lisaks olid võidu moosi maitsed äärmiselt tasakaalus, mistõttu meeldis viski mekk ka neile, kes muidu viskit ei armasta.

Nõmme turu hoidiste konkursi 2024 parim magus hoidis.
Nõmme turu hoidiste konkursi 2024 parim magus hoidis. Foto: Gerli Tooming

Parimaks soolaseks hoidiseks tunnistas žürii Triin Palmipuu röstitud paprika letšo. Röstitud paprika letšo oli žüriiliikmete absoluutne lemmik. Nende sõnul olid kõik maitsed hoidises tasakaalus ja omal kohal ning tekkis tahtmine letšot kohe lõunaeine kõrvale lisandiks haarata.

Nõmme turu hoidiste konkursi 2024 parim soolane hoidis.
Nõmme turu hoidiste konkursi 2024 parim soolane hoidis. Foto: Gerli Tooming

Zürii andis välja ka kaks eriauhinda:

  1. Parima lastesõbraliku hoidise võitis Karin Millermani astelpaju õunamoos.
  2. Kõige trendikam hoidise tiitel läks Kait Kaevale fermenteeritud köögiviljadest valmistatud assortii eest.

Selle aasta hoidiste konkursi žüriisse kuulusid Margit Arnt-Kalju, Oma Maitse ajakirja toimetaja; põline nõmmekas, toidugurmaan ja maailmarändur Maire Milder; Tallinna Strateegiakeskuse õigusbüroo juht ja toidunautleja Kaia-Liisa Koolberg; Tallinna Strateegiakeskuse Ringmajanduse osakonna juhataja ja jätkusuutlikkuse teema eestvedaja ning kirglik hoidistaja Lüüli Junti. Hoidiste konkursi võitjad said auhinnaks 200-eurose kinkekaardi. Eriauhinna võitjaid premeeriti Nõmme turu erilisemate ja legendaarsemate toodete kinkekotiga.

Tagasi üles